Građani Bihaća usljed zemljotresa ostali bez Doma zdravlja, EU im donirala kontejnere

Razorni zemljotres koji je pogodio Hrvatsku osjetio se i u Bosni i Hercegovini. Na sjeveru države bilo je i značajnije materijalne štete, a Dom zdravlja u Bihaću zbog oštećenja nije siguran za upotrebu.

Nakon što su stručnjaci pregledali zgradu Doma zdravlja u Bihaću, koja je usljed zemljotresa jačine 6.2 s epicentrom u Petrinji pretrpila značajnu štetu, ustanovljeno je da “nije sigurna za dalju upotrebu” zbog narušene mehaničke stabilnosti i sigurnosti.

To znači da Bišćani ostaju bez primarne zdravstvene zaštite dok se šteta ne sanira.

Iz Doma zdravlja su kazali da službe porodične medicine uspostavljaju u ambulantama, a na građane su apelovali da ne dolaze u zgradu Doma zdravlja.

Evropska unija im je donirala šest kontejnera nakon što je resorno, kantonalno ministarstvo uputilo urgentni zahtjev IOM-u da im se pruži pomoć.

“Evropska unija je donirala šest kontejnera koji već danas bi trebalo da budu postavljeni na lokaciju i na taj način smo omogućili medicinskom osoblju da nastave sa pružanjem medicinskih intervencija”, rekli su iz IOM-a.

Zdravstvena ustanova Dom zdravlja je zbog velikog broja poziva i upita sugrađana koji se nalaze u EU i širom BiH, na koji način mogu uplatiti sredstva za pomoć pri saniranju stanja i štete izazvane potresom, otvorila račune u UniCredit banci.

Račun na koji možete uplatiti novac:

EUR:
Korisnik: ZU DOM ZDRAVLJA BIHAC
IBAN: BA393385004875697450
SWIFT: UNCRBA 22
KM:
338 500 220 071 8265

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79