Građani sarajevskog naselja Stup u borbi protiv zagađenja

Građani sarajevskog naselja Stup u borbi protiv zagađenja


Građani sarajevskog naselja Stup, godinama vode borbu sa Institutom za ispitivanje protivpožarnih materijala. Uprkos borbi, navedeni institut i dalje vrši testiranja koja, kako navode građani, zagađuju naselje ispuštanjem mineralnih vlakana i nečistih kancerogenih materija, u zrak.

Inspekcije i nadležni organi ne preduzimaju ništa, te Institut nastavlja sa radom. Građani traže rješenje dugogodišnjeg problema.

Građani jednog od sarajevskih naselja svakodnevno udišu dim, koji u svom sastavu ima sadržaj mineralnih vlakana ili vune koja je po strukturi kancerogena.

“O čemu se ovdje radi, firma u proteklih šest godina koliko traje borba nas stanara u kontinuitetu vrši paljenje i testiranje ovih kancerogenih materijala, tipa mineralna vuna i vlakna fasadnih panela ili protupožarnih vrata. Šest godina traje ova naša borba, uključeni su i inspekcije i ombudsmeni za ljudska prava. Do dan danas, ovaj se problem nije riješio”, kaže za BHRT stanar Almedin Čolpa.

“To se mjesečno dešava dva do tri puta, nekad je znalo i sedmično dva puta da se dešava. To je nesnošljivo, miris koji kad osjetite morate da se sklonite odavde”, poručuje stanar Himzija Čavčić.

Među stanarima je i jedan strani državljanin koji tvrdi da su ovakve stvari u evropskim gradovima nedopustive. Također, naglasio je da od šest dimnjaka, čak pet ih ne ispunjava standarde.

“Insistiram zaista kod svojih saradnika i saradnica, a i sama to radim, da se na svaki upit koji dobijemo reaguje i odgovori. Čak i na svaki upit koji izlazi iz naših nadležnosti, provjeriću da li je ovaj jedan od takvih, da reagiramo adekvatno, jer su saznanja tu”, kaže za BHRT Nasiha Pozder, ministrica okoliša i turizma FBiH .

Resorna ministrica najavila je da će biti uz građane, te da će pomoći pri rješavanju problema, čak i ako to bude izlazilo iz njenih nadležnosti.

Stanari su najavili nastavak borbe, kao i protest koji je planiran 19. septembra. Tvrde da neće prestati sve dok se ne nađe adekvatno rješenje za ovaj problem.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija