Foto: BHRT/Armin Pašić (H.S.)
Sve češće migrantske nesreće: Ko vodi računa o sigurnosti migranata u BiH?

Sve češće migrantske nesreće: Ko vodi računa o sigurnosti migranata u BiH?


Nedavna pogibija 12 migranata koji su pokušali preći iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu otvorila je nova i stara pitanja o migrantskim rutama. Ujedno je to i najveća migrantska nesreća na našim prostorima. Kako ih spriječiti, da li i ko vodi računa o sigurnosti migranata i izbjegavaju li odgovornost institucije Bosne i Hercegovine?

Toplije dane migranti žele iskoristiti za ono što na balkanskoj ruti nazivaju Game. Ta “igra” donosi nasilje, pushbackove, ali i tragedije kakva je ona posljednja na rijeci Drini kada je njih 12 izgubilo život u prevrtanju čamca. Takvih slučajeva je mnogo, kaže volonter Asim Karabegović, pokazujući u Bihaću počivališta onih čiji su snovi zaustavljeni na vratima Evrope.

“Nakon uređenja groblja u Zvorniku i Bijeljini, krenuli smo sa ovim u Bihaću. Neki imaju imena, prezimena, neki nemaju, tu ćemo staviti N.N. lica. Postoji dokumentacija gdje je koji nastradao od njih, u slučaju da porodica ili država izrazi želju da ih nađu, to mogu. Potrudili smo se da se ti ljudi ne izgube”, kazao je za BHRT Asim Karabegović, volonter organizacije SOS Balkanroute.

Sve učestalije nesreće čiji su akteri migranti otvorile su pitanje – vodi li ko računa o njihovoj sigurnosti. Na balkanskoj ruti u posljednje tri godine živote je izgubilo njih više od 300. Uprkos svemu, od boljeg života ne odustaju.

“Tri puta sam pokušao ući u Hrvatsku. Jednom su bili dobri prema meni, ali kasnije baš i ne. Čuo sam da su nekima uzimali novac, mobitel… i to sve kako bi odustali”, kaže Muhamed, migrant iz Sirije.

Iako će u Bihaću, koji je nosio najveći teret krize, reći kako je situacija danas pod kontrolom, daleko od toga da problema nema.

“Zadnji incident se dogodio 31.08. vezano za migrante. Kolege iz Sarajeva su zaprimile prijavu od jednog migranta koji je javio da je njegov rođak iz Avganistana izveden iz kampa i da otmičari, isto strani državljani, traže otkup od 10.000 eura za puštanje istog. O tome su obavijestili SIPA-u i MUP USK nakon čega se utvrdilo da se u kampu nalazi to lice”, navodi portparol Uprave policije MUP-a USK Adnan Beganović.

Na području Bihaća i u ostatku zemlje djeluje nekoliko organiziranih, naoružanih krijumčara ljudima i intenzivno se radi na njihovoj neutralizaciji.

“Što se tiče problema s migrantima, oni su tu, nisu ostali. Očigledno je da postaju sve nasilniji i očito je da ćemo imati taj bezbjednosni izazov. Bezbjednosne agencije su spremne da se s tim suoče i to nije ništa novo, što se već ne dešava u regionu”, rekao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić.

Bosna i Hercegovina je za migrante samo usputna zemlja na putu do Evropske unije ili kako sami kažu do boljeg života. Ovdje ne žele ostati. Pokazuje to i broj u kampovima. Na Lipi se trenutno nalazi njih 280, a 180 u kampu Borići.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija