Građani svakodnevno prijavljuju korupciju, politički pritisci na Ured rastu

Građani svakodnevno prijavljuju korupciju, politički pritisci na Ured rastu


Iz Ureda za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona otkrivaju da građani gotovo svakodnevno koriste mogućnost online i anonimnog prijavljivanja različitih slučajeva korupcije. Ovaj Ured, osnovan na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, postao je ključna institucija u borbi protiv korupcije, s ciljem da Bosna i Hercegovina ispuni neophodne uvjete za pristupanje Evropskoj uniji.

Uvođenje savremenog elektronsko-informatičkog sistema za podnošenje i obradu prijava, instaliranog uz pomoć američkih partnera, omogućilo je građanima Unsko-sanskog kantona jednostavan i siguran način prijavljivanja sumnjivih aktivnosti. Ovaj sistem osigurava anonimnost prijavitelja, što je rezultiralo povećanjem broja prijava koje Ured prima svakodnevno.

Međutim, Ured se suočava s intenzivnim političkim pritiscima, koji dolaze od strane pojedinih političara koji su direktno ili indirektno uključeni u istrage. Političari, zabrinuti zbog mogućih posljedica, nastoje zaustaviti ili usporiti rad Ureda, koristeći različite metode pritiska na zaposlenike i instituciju kao cjelinu.

Unatoč tome, iz Ureda poručuju da neće podleći pritiscima i da ostaju posvećeni svojoj misiji borbe protiv korupcije. Naglašavaju da su međunarodni prijatelji Bosne i Hercegovine, uključujući Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju, dobro informisani o svim pokušajima utjecaja na rad Ureda. Ovi partneri pomno prate situaciju i pružaju podršku kako bi osigurali neometano funkcioniranje ove vitalne institucije.

“Korupcija je jedan od najvećih problema našeg društva, a Ured za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona odlučan je u borbi protiv nje. Nastavit ćemo raditi svoj posao, bez obzira na političke pritiske,” poručuju iz Ureda.

Građani Unsko-sanskog kantona pokazuju sve veći interes za borbu protiv korupcije, a rad ovog Ureda daje im nadu da se pravda može ostvariti, uprkos preprekama koje postavljaju oni koji bi trebali štititi javni interes. Borba protiv korupcije ostaje ključni izazov za budućnost Bosne i Hercegovine na njenom putu ka evropskim integracijama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija