Politička kriza u Krajini – Hoće li Vlada Nijaza Hušića pasti?

Politička kriza u Krajini – Hoće li Vlada Nijaza Hušića pasti?


Politička kriza u Krajini – Hoće li Vlada Nijaza Hušića pasti?

Aktuelna politička situacija u Unsko-sanskom kantonu (USK) postaje sve napetija dok se približavaju izbori, a neslužbene informacije iz stranačkih krugova sugeriraju da bi Vlada Nijaza Hušića mogla pasti prije ili odmah nakon izbora. Ova nestabilnost rezultat je složenih i nefunkcionalnih odnosa unutar koalicije koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratska partija (SDP), Narod i Pravda (NiP) i Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK).

Moguće preslagivanje na nivou Federacije BiH, gdje bi NES i Stranka za BiH trebali ući u vlast, dodatno pojačava pritisak na kantonalnu vladu koja se već suočava s izazovima u održavanju parlamentarne većine.

U ovom političkom vrtlogu, Adnan Habibija, ministar unutrašnjih poslova i član SDP-a, naizgled spremno dočekuje promjene. Svjestan da mu ministarska fotelja izmiče, Habibija je iskoristio svoju poziciju da se nametne kao prvi na listi SDP-a u Bihaću, ignorišući pritom stranačke procedure i odluke tijela. Ovaj potez jasno pokazuje njegovu želju da zadrži politički uticaj, svjestan da bi mogao ostati bez funkcije nakon očekivanih promjena u kantonalnoj vladi i uvođenja povjereništva u stranci, koje se očekuje nakon izbora.

Nijaz Hušić (SDA) mjesecima kritikuje Ramu Isaka i njegovu stranku a onda se slika s njim

Habibija očigledno igra na kartu političkog opstanka, ciljajući na poziciju gradskog vijećnika, čime bi zadržao uticaj i eventualno sebe ponudio POMAK-u ili NiP-u, koji se, prema neslužbenim informacijama, pripremaju za ujedinjenje u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu. Ovakav razvoj događaja dodatno komplikuje ionako klimavu situaciju u kantonu.

SDA, koja je nakon četverogodišnje opozicije jedva čekala povratak na vlast, sada se suočava s mogućnošću povratka u opoziciju. Unatoč pokušajima da konsoliduje svoj uticaj kroz koaliciju, čini se da bi politička stvarnost mogla ponovno gurnuti SDA u neželjeni položaj.

Politička kriza u USK reflektira šire probleme s kojima se suočava Federacija BiH, gdje se koalicije formiraju i raspadaju, a stranke igraju igre moći u pokušaju da zadrže svoje pozicije. Pitanje koje ostaje otvoreno je hoće li se trenutna vlada uspjeti održati do izbora ili će politička preslagivanja dovesti do njenog pada, ostavljajući Unsko-sanski kanton u još većoj političkoj neizvjesnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija