Građanska Vojvodina: Srbija je sigurna kuća za zločince i njihove simpatizere

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocijenila je danas da je režim Aleksandra Vučića, “uz široko rasprostranjeni nacionalizam u društvu, od Srbije napravio sigurnu kuću za ratne zločince i njihove simpatizere”.

“Podsjećamo javnost da je radikal Aleksandar Vučić 2007. godine u Skupštini Srbije govorio o tome kako je parlament ‘sigurna kuća za Ratka Mladića’. Očigledno, Vučić se ni za milimetar nije pomjerio u svom zločinačkom umu”, ocijenila je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Prema njihovim riječima, najnoviji primjer je vijest o tome da je “notorni ruski špijun”, direktor BIA-e Aleksandar Vulin, koji je pod sankcijama SAD-a zbog sumnji na međunarodnu trgovinu drogom i oružjem te bliske veze sa Putinovim režimom, pozvao dvije studentkinje kojima u Sarajevu prijeti zatvor jer su slavile na doživotnu robiju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, i to na dan obilježavanja genocida u Srebrenici, 11. jula, da nastave studije u Beogradu, o trošku države Srbije, “dakle – građana Srbije”.

“Nakon uspješnog školovanja u Srbiji, na Akademiji za nacionalnu sigurnost u Beogradu na koju će ih upisati Vulin, Valentina Vujićić i Slađana Todić će, nije teško zamisliti, postati mlade i perspektivne nade ‘srpskog svijeta’, ideologije poznate po proizvodnji masovnih grobnica. Što da ne, i na nekim ministarskim pozicijama ili kao nasljednice samog Vulina u BIA-i“, ocijenila je Građanska Vojvodina.

Dodali su da “još samo naivni, neinformisani i zlonamjerni mogu da se iščuđavaju ovakvim potezima Vučićevog monstruoznog režima”.

“Zato postavljamo pitanje i opozicionim partijama koje učestvuju u organizaciji protesta ‘Srbija protiv nasilja’ da li će na listu zahtjeva dodati i zahtjev da Srbija prestane da štiti ratne zločince i njihove simpatizere”, navela je Građanska Vojvodina.

Upitali su da li će se u društvu u Srbiji “konačno naglas progovoriti o notornoj istini da su nasilje, masakri, femicidi, svakodnevna i sveprisutna agresija… samo logična posljedica nasilja koje je u naše ime bilo eksportovano komšijama tokom devedesetih godina 20. vijeka, od Vukovara, preko Dubrovnika, Prijedora, Sarajeva, Srebrenice, Đakovice…”

“Ili će se nastaviti masovno ćutanje o tome koje od velikog broja stanovnika ove države, uz njihov pristanak, pravi moralne idiote nesposobne da razlikuju elementarno dobro od iskonskog zla. Djevojke koje iz Sarajeva dolaze za Beograd upravo su žrtva politike poricanja zločina i slavljenja ratnih zločinaca. Ne smijemo dopustiti da se i dalje širi maligna nacionalistička politika koja na taj način formira mlade ljude”, piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar građanskih vrijednosti Subotica, Centar za interkulturalnu komunikaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79