Gradonačelnik Čačka: Odgovornost postoji, a istraga će utvrditi čija

Prema riječima gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, grad je dugi niz godina insistirao da se oformi Komisija koja će sagledati viseće mostove na teritoriji grada.

Oko 3.000 ovakvih mostova ima u Srbiji. Ovaj konkretni most pripada gradu Čačku i općini Lučani i tako uglavnom, kada je svačije nije ničije. Grad Čačak je želio da dobije ovlašćene ili bar tekuće održavanje tih mostova. Ministarstvo se ogradilo, i reklo da ti mostovi moraju biti ozakonjeni, a kako će kada ne postoji ni jedan dokument, ni ko ih je gradio, ni kada, ni čijim sredstvima – kazao je Todorović.
Kako je rekao, tek smo ove godine dobili saglasnost republičkog pravobranioca.

Kada se desi ovakva tragedija svi žele da izbjegnu odgovornost, ja nisam jedan od tih. Mi smo opredijelili sredstva javnom preduzeću Gradac, koje može da izvrši taj posao. Ono je uputilo zahtjev inspekcijskoj službi da se ti mostovi definišu, u kojem su statusu. Konkretno, za ovaj most donijeto je rješenje 5. oktobra, ali ono je u Gradac stiglo dva sata nakon nesreće – naveo je Todorović.

Mi smo budžetom, rekao je on, opredijelili četiri miliona dinara da se uradi tekuća održavanja mosta Kađenice i visećeg mosta ka auto kampu u Ovčar Banji, kao i za ovaj most.

Nažalost desila se ova tragedija. Ono što je činjenica da ti mostovi u prostornim planovima ne postoje i zbog toga smo uložili primjedbu, jer oni moraju imati nekog titulara. Srbijavode nisu definitivno, grad Čačak također, ali ko je? Veoma složena situacija. Odgovornost postoji, a istraga će utvrditi čija je i u kojoj mjeri – rekao je Todorović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79