Gradonačelnik Srebrenika upozorava: Lažni su pozivi ‘Civilne zaštite’ na mobilizaciju

Grad Srebrenik distancira se od lažnih poruka na društvenim mrežama i poziva građane da se informišu putem zvaničnih kanala.

Lažne poruke prijavljene su nadležnim organima, a Grad jasno poručuje da će osobe koje se služe cyber kriminalom biti identificirane i sankcionisane.

Ove poruke, koje izazivaju uznemirenost među stanovništvom, odmah su prijavljene nadležnim organima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Tužilaštvu TK. Nadležni organi intenzivno rade na identifikaciji i pronalasku osoba koje stoje iza ovih lažnih poruka. Širenje dezinformacija, koje može izazvati strah i paniku među našim sugrađanima, smatramo izuzetno neodgovornim i neprihvatljivim.

Grad Srebrenik jasno poručuje da će svi oni koji se služe cyber kriminalom biti identificirani i adekvatno sankcionisani. Ovo je ozbiljan prekršaj koji će biti tretiran u skladu sa zakonom, kako bi se zaštitila sigurnost i dobrobit naših građana. Pozivamo naše sugrađane da ne nasjedaju na lažne poruke i dezinformacije, te da se informišu putem zvaničnih kanala komunikacije. Zvanične informacije o aktivnostima grada Srebrenika bit će dostupne putem službenih stranica Grada Srebrenika, kao i putem Facebook stranice gradonačelnika grada Srebrenika – navodi se u saopćenju gradonačelnika Srebrenika Adnana Bjelića.

Ova situacija, navodi se dalje u saopćenju, naglašava važnost provjere informacija i osvješćivanje o potencijalnim rizicima koji proizlaze iz širenja lažnih vijesti putem društvenih mreža. Grad Srebrenik ostaje posvećen zaštiti svojih građana i osiguravanju transparentne i pouzdane komunikacije u svim situacijama, poručuje gradonačelnik Bjelić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79