Granični apsurd na Balkanu: Kada pređete granični prelaz BiH, a zatim i Srbije, ponovo ulazite u BiH

Međurečje, naselje od četiri kvadratna kilometra koje je teritorijalno dio Bosne i Hercegovine ali je potpuno okruženo Srbijom, predstavlja jedinstvenu teritorijalnu enklavu i ilustrira složenost neriješenih graničnih pitanja između BiH i Srbije.

Međurečje predstavlja svojevrsni presedan kada je reč o spornim granicama na prostoru bivše SFRJ.

Da bi stigli s jednog na drugi kraj opštine Priboj, stanovnici su primorani da četiri puta pređu državnu granicu između Srbije i BiH, jer svi putevi u tom području vode preko bosanskog ostrva od četiri kvadratna kilometra.

“Kada pređete granični prelaz Bosne i Hercegovine, a zatim i Srbije, ponovo ulazite u Bosnu i Hercegovinu bez ikakvog novog graničnog prelaza. Granica je, vjerovali ili ne, na mostu,” opisuje za N1 situaciju Sveto Vilotić, predsjednik Mjesne zajednice Sastavci, naglašavajući neobičnost života u enklavi.

Mještani Međurečja žive u svijetu gdje administrativne i svakodnevne usluge pruža susjedna država.

“Sve institucije su srbijanske – mjesna zajednica, pošta, škola, policijska stanica, i Dom zdravlja. Sve je pod nadležnošću Srbije, a mi se nalazimo na teritoriji Bosne i Hercegovine,” ističe Vilotić, opisujući zanimljivu dinamiku koja vlada ovom područjem.

Zanimljivo je da, iako se nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine, lokalna škola nije samo izgrađena uz pomoć susjedne države, već su i svi zaposleni zaposleni preko Republike Srbije.

Direktor škole, Alen Porić, dodaje: “Imamo kolege koje imaju dvojno državljanstvo i posluju u obje države. Naša matična škola je u potpunosti na teritoriji BiH, dok imamo dva izdvojena odjeljenja koja su na teritoriji Srbije.”

Iako se ovakva situacija može činiti zbunjujućom, mještani su pronašli način da navigiraju kroz ove teritorijalne i administrativne apsurde. Jedan od primjera je lokalni trgovac koji posjeduje dvije prodavnice – jednu u Bosni i Hercegovini, za koju plaća porez Bosni, i drugu u Srbiji, za koju plaća porez Srbiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79