Gratz: Dodik vam vrijeđa genocid, sad je RS izašao iz Dejtona, šta radite vi?

U emisiji Odgovorite ljudima Federalne televizije došlo je sinoć do burne rasprave gdje su teme bile, između ostalog, program rada Vlade Federacije i ima li uopće sinergije između zakonodavne i izvršne vlasti.

S jedne strane, u debati su učestvovali članovi opozicionih stranaka Dennis Gratz (DF) i Aida Obuća (SDA) te s druge strane Stipe Tokić (HDZ 1990), Halil Bajramović (NiP) i Belmin Zukan (SDP), članovi vladajućih stranaka.

Gratz je optužio federalnog premijera Nermina Nikšića i zastupnike “Trojke” za suzdržanost u slučaju ministrice Sanje Vlaisavljević čiji je istup o ratnom zločincu Dariju Kordiću uzburkao javnost.

– Nema nikakve reakcije i to je ono čega vas stid treba biti kada je vaša ministrica, i tu je kolega u pravu, ne mogu druge stranke preuzeti odgovornost za kadroviranje, ali može premijer. Može izaći javno i reći meni je neprihvatljivo da gospođa Vlaisavljević bude ministrica. Zašto nismo raspravljali oko njene ostavke? I to ste odbili, bili ste suzdržani što neko veliča ratne zločince – naveo je Gratz.

Potom je podsjetio na sasatanak u Konjicu vladajuće koalicije, SNSD-a, HDZ-a i “Trojke”, na kojem je, kako je tad preneseno, Milorad Dodik opsovao genocid u Srebrenici. Dodik je sramnu izjavu izrekao na početku sastanka, a čelnici “Trojke” ipak su ostali da prisustvuju.

– Pa se sinoć pjevaju četničke pjesme u Srebrenici nakon što ljudi odu kućama. Dakle, u situaciji smo u kojoj konstantno doživljavamo poniženja. I zahtijevamo od “Trojke” da konačno počnete nešto raditi. Da se konačno počnete baviti odbranom države BiH, a ne da posljednja tri mjeseca bavite se i sve napore trošite na to da se instalira jedan čovjek (Marin Vukoja), bez dana radnog iskustva za sudiju Ustavnog suda BiH, koji je bio kandidat HDZ za Dom naroda. Dakle, stranački čovjek – istakao je Gratz.

Onda je Bajramović, čovjek koji je fizički napao Sulejmana Samardžića, savjetnika premijera Unsko-sanskog kantona i kadra NES-a u jednom sarajevskom hotelu, podsjetio kako je sastanak napustio Kemal Ademović dodajući da ne treba “zamajavati javnost”.

– A i trebali su ostati. Zašto? Zato što je kod nas politika udarit ćemo po prstima…? Koga smo to do sada udarili – pitao je Bajramović.

Onda je odgovarajući na konstataciju Gratza da je jedan entitet izašao iz Dejtona Bajramović odovorio:

– Nije izašao iz Dejtona, on ima ozbiljan problem sa međunarodnom zajednicom.

Detaljnije pogledajte u videu ispod.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79