Greška na pomolu: Sarajevski vatrogasci dobijaju uniformu na kojoj će se štampati pogrešan grb?

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo raspisala je početkom ovog mjeseca tender za nabavku vatrogasne uniforme vrijedne više od 150.000 KM.

Radnu vatrogasnu uniformu čine kapa, košulja, pantalone, bluza, majica, cipele, vuneni džemper, te vjetrovke.

U tenderskoj dokumentaciji je decidno opisano kako treba da izgleda sva nabrojana uniforma. Između ostalog, navodi se da je na lijevom rukavu vjetrovke 5 cm od gornjeg ruba našiveno obilježje jedinice izrađeno na platnenoj podlozi, unutar koje se nalazi grb vatrogasne jedinice.

“Na desnom rukavu 5 cm od gornjeg ruba našiveno je obilježje kantona, grada i opšine ovisno o nivou vlasti kome pripada vatrogasna jedinica”, navodi se.

Čitajući tendersku dokumentaciju uočili smo grešku, koja može puno koštati. Naime, ugovorni organ dostavio je ponuđačima pogrešno obilježje, odnosno grb Kantona Sarajevo u plavo-crvenoj boji.

Dugogodišnja upotreba neispravnog grba Kantona Sarajevo do sada je uočena nebrojeno puta, od postera, plakata, bilborda, oficijelnih dokumenata, institucija.

Svako ispravljanje greške i nemarnosti plaćaju građani, a do sada nisu poduzete nikakve odgovornosti i sankcije za duplo utrošen javni novac prilikom ispravljanja.

Rok za prijem ponuda bio je do danas, 27.07.2022. godine, kada je zakazano i otvaranje ponuda, nakon čega će biti poznato ko su ponuđači. Civilna zaštita KS će nakon prijema, otvaranja i analize ponuda provesti e-aukciju, za svaki lot posebno, o čemu će Akta.ba naknadno izvijestiti.

Budući da smo na vrijeme uočili “grešku”, vjerujemo da će Civilna zaštita KS na vrijeme reagovati, te da sarajevski vatrogasci na uniformama neće nositi pogrešan grb.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79