Grlić Radman posjetio BiH pa prozvao Schmidta: Od tebe očekujem da ispraviš greške koje su na štetu Hrvata

Šef diplomatije Hrvatske Gordan Grlić Radman poručio je da očekuje od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da ispravi pogreške njegovih prethodnika koji su “ugrozili poziciju hrvatskog naroda i omogućili njegovo preglasavanje na izborima.”

– Vjerujemo da će visoki predstavnik svojom odlukom ispraviti jasnu nepravdu prema Hrvatima u BiH i time konačno pokrenuti put BiH prema euroatlantskim integracijama. – rekao je Grlić Radman u Vitezu gdje učestvuje na manifestaciji HDZ-a BiH.

– Ako su njihova prava ugrožena, a jesu, onda mi kao odgovorna zemlja članica EU podržavamo reforme koje bi otklonile sve oblike diskriminacije u izbornom procesu kako bi Hrvati mogli imati političku participaciju u Domu naroda i Predsjedništvu BiH – kazao je Grlić-Radman.

Dodao je kako Hrvatska očekuje da će njemački diplomata omogućiti tri konstitutivna naroda onu poziciju koja im je zagarantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom, a “izmijenjena je intervencijama u Izborni zakon i ustave entiteta 2000. i 2002. godine.”

– To zapravo nije promjena nego ispravljanje pogreški koje su učinili prethodnici visokog predstavnika. Nadamo se da bi one (reforme) trebale ići u korist BiH kao cjeline. Svi dobijaju, a najviše BiH ako se poštuje jednakopravnost konstitutivnih naroda u skladu sa Dejtonsko-pariškom mirovnom sporazumu – istakao je.

Schmidt je krajem jula nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona i dao rok od šest sedmicama hrvatskim i bošnjačkim strankama za dogovor oko izbornog zakonodavstva i načina funkcionisanja institucija Federacije BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79