Grupa “Pravda za porodilje” – ne zaboravlja Belmu Isić!

Redakcija portala Crna-Hronika donosi vam saopštenje grupe koja se bavi pravdom i borbom za sve porodilje u Bosni i Hercegovini.

U znak na sjećanje na našu sugrađanku Belmu Isić, koja je preminula dan nakon poroda na GAK-u UKC-ea Tuzla 09.03.2020. godine ponosimo vam ovaj tekst:

Danas je četvrtak, 9.april, nekima taj datum ne znači ništa, ali danas je tačno mjesec dana otkako nas je napustila mlada porodilja Belma Isić. Prekinuta je jedna mladost, samo dan ranije na svijet je donijela svoje prvo i jedino čedo. Ovaj datum će mnogima ostati urezan u sjećanje, jedna majka je ostala bez kćerke, jedan muž je ostao bez supruge i jedan mali pupoljak je ostao bez majke, bez svoje zvijezde vodilje. Uspjela je samo pomilovati i pomirisati svoje malo čedo, ono koje je s ushićenjem čekala dugih 9 mjeseci, maštala o njihovom susretu, maštala i razmišljala kako će zajedno prevazići grčeve, plakati uz prvi zubić i slaviti prve korake, no međutim neko je prekinuo Belmine snove.

Naime, Belma je porođena na GAK-u UKC-a Tuzla, te usljed postporođajnih komplikacija, nažalost i preselila. U nalazu i mišljenju vještaka obducenta, a vezano za uzroke smrti dvadesetogodišnje Belme Isić koja je preminula 9. marta 2020.godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u UKC-u Tuzli, navedeno je da je smrt nastupila uslijed septičnog šoka a koji je, najvjerovatnije, posljedica infekcije piogenim streptokokom grupe A.

Horor na UKC Tuzla, cure priče porodilja: ‘Mogla si da zatrudniš sa 19, rađaj prirodno! Hoćeš ‘carski’?! Pocijepala mi je nalaz!’

Da li će se naći odgovorni za njenu smrt?

Da li će neko odgovarati za jedan izgubljeni život?

Da li će neko snositi posljedice zbog neodgovornosti, nepažnje, zanemarivanja?

Da li se radi na tome ili se isključivo i samo radi na zataškavanju?

Ponukane Belminim ali i ostalim slučajevima naših porodilja osnovale smo grupu ” PRAVDA ZA PORODILJE”, kako bismo stavile tačku na krajnje nehumano i nečovječno ponašanje osoblja na GAK- u UKC-ea Tuzla, kako bismo potaknule promjene, promjene koje su ključne za sve porodilje. Zahtjevamo promjene koje će voditi ka tome da se smrt mlade majke na ovakav način, a u 21. stoljeću nikada više, nikome, ne ponovi.

Trenutno brojimo preko 22.000 članica. Zastrašujuće su priče ispisane svakodnevno u našoj grupi,koliko samo boli i traume nose. Koliko samo poniženja, diskriminacije, uvreda su doživjele žene kojima je jedini cilj bio da na ovaj svijet donesu živo i zdravo dijete . Ne biste vjerovali kakve golgote prolaze porodilje na tom odjeljenju, krenuvši od prijema pa sve do trenutka napuštanja te ustanove. Belmina priča je ipak najteža, najbolnija od svih ispričanih, jer je ostala nedorečena i nikada nećemo imati priliku da je čujemo.

Mlada majka iz Srebrenika umrla ubrzo nakon porođaja: Muž krivi doktore na UKC-u Tuzla

Ali za Belmu i za svaku bolnu priču smo i osnovale grupu i pokrenule inicijativu za hitnu promjenu. Zbog svih budućih majki ćemo se boriti da sam čin porođaja pamte kao nešto predivno, jer porod to i jeste, mora biti, rađanje novog života sa kojim se i mi kao majke rađamo. Pozivajući se na Federalne zakone o zdravstvenoj zaštiti, liječništvu, pravima i obavezama pacijenata te na Etički kodeks Ljekarske , neetično ljekarsko postupanje, kršenje porođajnih prava i nepostupanje po savremenim ginekološko-akušerskim smjernicama.

Ovom prilikom pored aktivnosti koji se poduzimaju u smislu diciplinskog i eventualnog krivičnog sankcionisanja aktera smrti porodilje Belme, želimo kao porodilje naglasiti da ova kršenja traju 30 godina.Te da su zbog toga mnoge porodilje uputile svoje pismene izjave prema Skupštini TK-a i Minisarstvu zdravstva sve u cilju promjena na klinici GAK-a UKC-ea Tuzla – izjavili su za portal Crna-Hronika administratori grupe.

Horor na UKC Tuzla, cure priče porodilja: ‘Mogla si da zatrudniš sa 19, rađaj prirodno! Hoćeš ‘carski’?! Pocijepala mi je nalaz!’

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79