Gubitak privrednika za 3 mjeseca procijenjen na 196.965.731 KM!

Gubitak privrednika za 3 mjeseca procijenjen na 196.965.731 KM!


Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, kazao je danas da bi kumulativni gubitak privrednika u Kantonu Sarajevu za april, maj i juni mogao biti 195.965.731 KM. Ovaj podatak izvučen je iz ankete koju je Privredna komora, u saradnji sa Ministarstvom privrede KS, provela na uzorku od 815 privrednih subjekata u Kantonu Sarajevo.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

– Od ukupnog broja pristiglih odgovora, 79,7 posto privrednika očekuje pomoć od nadležnih organa vlasti u vidu sufinansiranja plaća radnika. Njih 50,2 posto u vidu grantova u svrhu održavanja poslovanja, 32,2 posto u vidu odgode plaćanja kredita, a 21,1 posto ih očekuje plasiranje novih povoljnih kredita. Nadoknadu nastale štete očekuje 22,8 posto ispitanih privrednika – kazao je Mahmutović.

Govoreći o otpuštanju radnika, Mahmutović je otkrio da 56,5 posto privrednih subjekata još ne zna hoće li otpustiti radnike.

– Naveli su da sve zavisi od dužine trajanja krize. Recimo, 27,5 posto ispitanika izjavilo je da će otpustiti radnike, a 6,7 posto da neće. Preostalih 9,3 posto su nešto drugačiji odgovori, ali se mogu svesti pod ove već date – kazao je Mahmutović za Avaz.

Na kraju je dodao da su krizom najviše pogođeni trgovina, hotelijerstvo, ugostiteljske usluge, saobraćajne veze…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija