Jedan od klastera zabilježen u Gornjem Vakufu-Uskoplju: Izvršena dezinfekcija u dva naselja

Jedan od brojnih klastera koronavirusa na području Bosne i Hercegovine, je i onaj u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Podsjetimo, prvozaraženi u ovom klasteru je preminuo. Virus se proširio i u naselja Voljice i Trnovača. Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona je već danas izvršio dezinfekciju u ovim naseljima.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

– Uradit ćemo dezinfekciju na cjelokupnom prostoru Voljica i spustit ćemo se niže do naselja Trnovača – kazao je Sead Karakaš, direktor Zavoda.

Broj zaraženih na području SBK do ovog trenutka iznosi 21, dok je jedna osoba preminula. Na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja je trenutno zaraženo osam osoba.

– Prilično dobro smo uspjeli usporiti širenje virusa. Većina općina na prostoru kantona je i dalje netaknuta, pozitivne bilježimo u Novom Travniku, Vitezu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, kao i prvi slučaj u Bugojnu. Poduzimaju se intenzivne mjere na otkrivanju svih kontakata zaraženih – kaže Karakaš.

Na području SBK osigurano je 200 kreveta za liječenje oboljelih u bolničkim uslovima, a pored toga je pripremljeno još 1.000 kreveta u izolatorijima širom kantona.

– Od svih zaraženih osoba na prostoru kantona, imamo samo jednu na bolničkom liječenju. Prema posljednjim informacijama, ovaj pacijent je u stabilnom stanju – kazao je Karakaš. za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79