Gurneš cenera: Vozila ne dovezu, al prođu na tehničkom?

Zbog fiktivnog tehničkog pregleda, bez prisustva i testiranja vozila, te zbog deklarisanja neispravnog vozila ispravnim falsifikovanjem rezultata ispitivanja u toku prošle godine je izrečena privremena zabrana rada za čak 18 stanica tehničkog pregleda u Republici Srpskoj, potvrdili su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Razlozi privremenog zatvaranja ovih stanica su i zbog neispravnih mjernih uređaja i nedostatka stručnih lica predviđenih zakonom.

“Republička saobraćajna inspekcija je izvršila 289 kontrola stanica tehničkog pregleda, u kojima su u 72 slučaja utvrđeni propusti u radu”, istakli su u Inspekciji.

Prema njihovim riječima, u 14 slučajeva zabrana je izrečena na period od 15 dana, u jednom slučaju na sedam, u jednom na 30 dana, dok je u dvije kontrole zabrana izrečena sve do obezbjeđivanja potrebne opreme i kadrova.

“U ostalim slučajevima gdje su konstatovane nepravilnosti, kao što je vođenje evidencija, inspektori su izricali upravne mjere u cilju otklanjanja nepravilnosti”, naglasili su u Upravi.

Istakli su da su u protekloj godini stanicama tehničkog pregleda izrečene kazne od 41.400 KM.

Navode da inspektori prate rad stanice tehničkog pregleda putem informacionog sistema te ukoliko posumnjaju u rezultate ispitivanja vozila zatečenog na tehnološkoj liniji za ispitivanje zahtijevaju, kako kažu, vraćanje vozila na tehnološku liniju radi ponovne provjere.

“Falsifikovanjem izmjeritelja izvršenog pregleda počinioci prekršaja svjesno utiču na ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja, što je posebno zabrinjavajuće kada uzmemo u obzir da je riječ o kočionom, upravljačkom i svjetlosnom sistemu”, naglasili su u Upravi.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, istakao je da je posebno zabrinjavajuće to što vlasnici vozila postupaju neodgovorno na tehničkom pregledu, ne brinući pri tome ni za vlastitu bezbjednost.

“Vlasnici vozila koji vrše malverzacije prilikom tehničkog pregleda ugrožavaju i sebe i svoju porodicu, a i druge učesnike u saobraćaju, jer kada u toku vožnje jedan točak ne koči pa lice sleti s ceste, tada je već kasno”, upozorio je Radović.

Nataša Kostić, pomoćnica ministra saobraćaja i veza RS, rekla je da u ovom ministarstvu smatraju da je učešće tehničke neispravnosti vozila u saobraćajnoj nezgodi veće od onog što zvanični podaci pokazuju.

 

“Obično kada se desi saobraćajna nezgoda, ako se vozilo kretalo neprilagođenom brzinom ili je vozač imao prisustvo alkohola u krvi, to se prvo uzima kao uzrok saobraćajne nezgode, a to što se neko kretao neprilagođenom brzinom ne znači da u isto vrijeme i vozilo nije bilo neispravno”, naglasila je Kostićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo vrši nadzor nad radom stanica tehničkog pregleda putem informacionog sistema. Navela je da je u ovom trenutku prosječna starost vozila na ulicama 16,8 godina, dok se na tehničkim pregledima, kako kaže, ustanovi da je oko 20 odsto vozila neispravno.

Dodala je da je fiktivni pregled vozila krivično djelo, jer, kako kaže, stanice tehničkog pregleda izdaju dokaz i papir za nešto što nisu ni izvršile

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments