Gutić: Kukić unosi nemir i izaziva bunt među rudarima

Požar u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Banovići” koji je izbio sa subote na nedjelju u jami Omazići, postao je, prije svega, izvor nemira za rudare, a uzdrmao je i političke odnose u ovog gradu i Tuzlanskom kantonu te nije isključeno da će se osjetiti i na federalnom nivou.

Dok je u zgradi Uprave Rudnika u petak trajala sjednica Nadzornog odbora, ispred se okupila veća grupa radnika. Nakon izlaska iz zgrade Mirsada Kukića, predsjednika PDA i predsjednika jednog od sindikata radnika RMU “Banovići”, među rudarima je došlo do komešanja i nezadovoljstva. Tada je Kukiću prišao načelnik Banovića Bego Gutić iz SDA i između njih dvojice došlo je do manjeg naguravanja.

Policijska zaštita

– Kukić je na sjednici Nadzornog odbora bio kao predstavnik jednog od Sindikata. Nakon što je izašao iz zgrade, rekao sam mu da se skloni i ne pravi probleme. Čim je on izašao, došlo je do povika i komešanja i moj je cilj bio da smirim situaciju. On je, očito, imao namjeru da napravi incident jer je kasnije stao iza policije koja ga je štitila – kaže Gutić za Faktor.

Bego Gutić i Mirsad Kukić se pogurali i zamalo potukli ispred rudnika u Banovićima: Rudari navijali za Begu! (VIDEO)

On ističe da je policija bila nekorektna jer je, kako je rekao, posao policije da razdvoji strane.

– Trebali su ga uvesti u zgradu i upozoriti, a umjesto toga, oni su bili u službi njegove zaštite – naglasio je Gutić.

O posljednjim događanjima u RMU “Banovići” Gutić kaže da su iskorištena za pokušaj destabilizacije najveće kompanije u ovom gradu i političke obračune.

– Iza svega stoji pokušaj političkog prevrata, ne samo u Banovićima, nego u TK, a sve ide čak do Vlade FBiH. Kukiću nije dovoljna Vlada TK jer je svjestan da preko nekoliko ministarstava koje ima ne može zadržati političku moć i naredne godine na izborima biti bitan faktor. On preko svog Sindikata, koji je sada manjinski, pokušava da vrši pritisak na Upravu, da unosi nemir među ljude i izazove bunt – navodi Gutić.

Požar u jami

O samom požaru načelnik Banovića kaže da ga treba istražiti jer su se, naglašava, desile neke stvari koje su prema procjeni ljudi koji se razumiju u rudarstvo sumnjive.

– Samo je jedno mjesto u cijeloj jami na kojem se zbog požara mora zatvoriti cijela jama, a upravo tu se desio požar. Bilo gdje drugo da je izbio požar, prostor bi se mogao izolirati i rad bi bio nastavljen. Bilo je požara i ranije, ali na ovaj način nikada. Stručnjaci kažu da postoji više od 50 posto šansi da je požar namjerno izazvan. Svi su rudari iz jame izašli u 6.15 sati, jedan je izašao u 6.56. U tom momentu su instrumenti koji mjere parametre metana, ugljen-dioksida i ugljen-monoksida počinju da povećavaju vrijednosti, a u 7.10 sati navodno se čula mala eksplozija koja je izazvala požar. Dakle, ima čudnih okolnosti. Sve to moraju istražiti nadležni jer nije isključeno namjerno izazivanje požara. Istragu ovog događaja je jučer zatražilo i Općinsko vijeće Banovići – navodi Gutić.

Kaže da su oni koji gase već došli do požara i radi se na gašenju.

– Oprema nije uništena, najveća je šteta zastoj u proizvodnji. Najvažnije je da nema ljudskih gubitaka – istakao je Gutić.

Načelnik Banovića kaže da je ovaj događaj Kukić iskoristio za novu destabilizaciju, ali da takvi pokušaji traju već dugo.

Zloupotreba rudara

– U izbornoj kampanji smo imali veliku zloupotrebu rudara. Kukić je sa svojim aktivistima držao masovne sastanke rudara na svakom pogonu, pet-šest dana prije izbora. Tada su govorili da Uprava nije stručna, kako će upropastiti Rudnik, Kukić je u kampanji govorio da će rudari u februaru ostati bez plaća i on je na neki način najavljivao ovaj događaj. Ukoliko ovako nastavi, Kukić će u Banovićima doživjeti scenarij Ceausescua – kaže Gutić.

RMU “Banovići” povodom požara u jami posjetio je premijer TK Kadrija Hodžić, a Gutić kaže da je prije te posjete telefonski razgovarao s premijerom.

– Rekao sam da se rudarima manipulira u političke svrhe i da nema potrebe da dolazi, ali ako dođe treba da razgovara s direktorom, ali i sa mnom kao načelnikom jer i mene ta situacija zanima. Na kraju je premijer došao i uradio sve suprotno. Neka se premijer bavi svojim poslom, a ne stvarima za koje nije ni nadležan. Zvali smo ga i jučer ( u petak, op.a.) da se pojavi na okupljanju radnika, ali ga nije bilo. On ne može pomoći ni sebi, a kamoli rudarima – kaže Gutić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79