Hadžibajrić: Neka MUP KS pojača prisustvo na sarajevskim ulicama i školama

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić pozvao je MUP Kantona Sarajevo i ministra Admira Katicu na pojačane kontrole i povećanje bezbjednosti stanovništva, posebno u školskim ustanovama, a nakon dva masakra koja su se desila u Srbiji u manje od dva dana.

U dva odvojena napada u Beogradu i Mladenovcu likvidirano je 17 osoba, a veliki je broj povrijeđenih. Posebno zabrinjava činjenica da je prvi napad izvršio 14-godišnjak, a drugi mladić koji ima svega 21 godinu, te da je prvi napad izvršen u školi, a drugi u školskom dvorištu. U oba napada stradao je i veliki broj djece.

Imajući u vidu povećanu frekvenciju građana i turista u najposjećenijoj općini – Općini Stari Grad Sarajevo, kao i sve izraženiju zabrinutost građana nakon dešavanja u susjednoj Srbiji, načelnik Hadžibajrić poziva MUP Kantona Sarajevo na pojačan nadzor i kontrole, te povećanje broja pripadnika MUP-a KS na terenu, posebno u blizini školskih objekata.

Posebno zabrinjava inertnost i nedostatak reakcije ili bilo kakvih mjera od strane Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nakon nemilih dešavanja u Srbiji, što dodatno uznemirava građane, u prvom redu roditelje školske djece.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić poziva resorno Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i ministricu Naidu Hota Muminović da izvrše kontrolu stanja u školama, te kontrolu eventualno evidentiranih prijetnji ili ispoljenjih sumnjivih ponašanja i poduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se djelovalo preventivno i spriječila svaka vrsta opasnosti za učenike i nastavno osoblje.

Općina Stari Grad Sarajevo stavlja se na raspolaganje sa svim svojim tehničkim i materijalnim kapacitetima da pomogne u pružanju sigurnijeg i boljeg ambijenta za učenike i nastavno osoblje, kao i za sve građane Općine Stari Grad Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79