Hajka na policajku koja je prijavila načelnika, objavljuju njene fotografije

Facebook grupa podrške načelniku policijske postaje u Grudi, Matku Klariću, a kojem je služba unutarnje kontrole MUP-a otkrila da postoje slučajevi seksualnog uznemiravanja i spolne diskriminacije, dijele identitet jedne od policajki koja ga je navodno prijavila.

Naglasimo da se protiv Klarića na disciplinskom sudu po tim prijavama vodi postupak zbog sumnje u počinjenje više težih povreda službene dužnosti, a ročište u tom predmetu je zakazano u ponedjeljak, 25. siječnja. Postupak je pokrenuo njegov nadređeni, načelnik dubrovačke policije i to nakon nalaza Službe unutarnje kontrole. Zatvorena grupa podrške načelniku Klariću na Facebooku broji više od 1300 članova, a velika većina njih otvoreno vrijeđa policajke koje su navodno prijavile ovog načelnika. Fotografija policajke koja je navodno prijavila njima omiljenog načelnika policije uklonjena je nakon nekog vremena uz objašnjenje da su to morali napraviti kako im “ne bi zatvorili grupu”. No, jedna od administratorica ih dijeli u privatnim porukama onom tko to zatraži. A traže mnogi, piše Index.

S obzirom na to da se radi o ozbiljnim prijetnjama policajki, kao i činjenici da je više aktivnih policajaca ujedno i članovima te zatvorene grupe, MUP, čini se, ne bi trebao imati previše posla u otkrivanju počinitelja. Naglasimo i kako su administratori grupe dvije žene, Mia Hudoletnjak i Mirjana Raguž. No, krenimo redom. Index istrage objavile su kako je načelnik postaje granične policije Gruda u Općini Konavle Matko Klarić seksualno uznemiravao najmanje četiri policajke kojima je bio nadređen, a utvrđeno je i više slučajeva diskriminatornog ponašanja prema ženama. To je utvrdio unutarnji nadzor MUP-a koji je istraživao prijave za diskriminatorno ponašanje načelnika prema ženama.

U MUP-u su, odgovarajući na službeni upit, rekli kako su navodi o neprimjerenom ponašanju načelnika utemeljeni, kao i da se protiv Klarića još od studenog prošle godine vodi disciplinski postupak, a da je tek prije tjedan dana o svemu obaviješten i DORH. Unatoč svemu utvrđenom, Klarić je i dalje načelnik najjužnije postaje granične policije u Hrvatskoj iako je sve bilo poznato još tijekom listopada i studenog. Naime, načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević, koristeći svoje diskrecijsko pravo, nije odredio suspenziju za načelnika PGP-a Gruda Matka Klarića i udaljio ga s dužnosti. Šef dubrovačke policije odlučio se samo na pokretanje disciplinskog postupka protiv načelnika Klarića, piše Index. Jučer tijekom dana otvorena je i posebna, privatna, grupa potpore Matku Klariću koja je do sada skupila oko 1300 članova. U toj grupi objavljen je identitet policajke koja je navodno prijavila Klarića, odnosno objavljen je screenshot Facebook profila jedne djevojke uz opis da je to ona “koja je prijavila”. No, fotografija je ubrzo skinuta.

“Javljeno nam je iz prve ruke da maknemo sliku djevojke koja ga je prijavila da ne bi zatvorili grupu jer se to medijski prati. Nadam se da je većina vas uspjela vidjeti s kim imamo posla”, napisala je jedna od administratorica. Ispod te objave u komentarima se javljaju oni koji, kako kažu, “nažalost nisu uspjeli vidjeti fotografiju”, no administratorica im šalje podatke policajke “u inbox”. “Da, vidjeli smo vrtirepku, jadna nije dobila što je zamislila pa onda u napad”, glasi jedan od velikog broja gnjusnih komentara. Članovi grupe dali su se u potragu i za ostalim policajkama pa se dijeli i poruka da se stupi u kontakt s novinarom Indexa koji je objavio priču o načelniku Klariću, kako bi on odao identitet izvora. Većina članova grupe nema nikakve sumnje kako je Klarić lažno i zlonamjerno optužen. Na grupi je najavljen i prosvjed podrške načelniku Klariću i to ove nedjelje u 15 sati ispred dubrovačke policije i to, kako kažu, “protiv javnog linča kojem je izložen Klarić”.

Jedna od osoba koja je najavila prosvjed predstavila se kao brat načelnika Klarića te najavila da će na prosvjed doći on i njegova obitelj. Dio dubrovačkih lokalnih medija objavio je danas i anonimno pismo osobe koja se predstavila kao kolega Matka Klarića.

“Žao mi je što je naš ministar javno na televiziji rekao da će biti sankcioniran i time mu poslao poruku da i ne mora ići na sud u Split. Ministre, znam da niste s njim radili. Niste ni mogli, ali da jeste, znali biste kakav je čovjek. Pretpostavljam da ga nitko ni od njegovih nadređenih nije nazvao. Tužno. A Vi, šefice, Vas može biti sram, kao i kolege koje sjede s Vama u uredu i ispred ureda. Doći će kraj svemu! Znamo zašto najviše proganjate jer Vam je netko uzeo ‘goste’, kolege iz Frontexa. Valjda će se i to provjeriti”, stoji u tom pismu gdje se pozivaju Torcida, lovačko društvo i judo klub koji trenira načelnik Klarić da mu se da podrška.

Valja naglasiti da je dubrovačka podružnica Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a uputila pismo podrške načelniku PP Gruda Matku Klariću, a oni se u svom pismu pitaju jesu li medijski napisi režirani od strane Krim miljea ili pojedinih “kolega”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79