Hajrija koja je ranila razbojnika ima najširu podršku naroda, hoće li i pravosudnih institucija?

Vijest dana u Krajini i šire juče i danas je slučaj iz Cazina i hrabra porodica Memić, posebno Hajrija. Kako se sve desilo, opisao je u svome obraćanju Sakib, ali ostaje da vidimo kako će pravosudne ustanove tretirati cijeli ovaj slučaj, imajući na umu naše zakone i propise.

“Prvo su mene napali. Pištoljima su me tukli, razbili mi glavu. Ima tih kriminalaca, zna to policija. Tukli su me jedno 10 minuta. Ja sam malo fizički jači čovjek, ali su me našli na spavanju, imam 60 godina – kaže Sakib Memić.

Sakib Memić: Supruzi Hajriji su stavili pištolj na glavu, uspjela je izvući pištolj i pucala je

Žena je uspjela izvući pištolj, dok su joj prijetili da će je ubiti, i pucala je. Ranila je jednog razbojnika. Kako je ona to uspjela ja ne znam. Onda je nastao haos po kući – kaže Sakib.

Branio sam se koliko sam mogao, ali onda su izvadili palice, pištolje, razbili mi glavu. Onda su me onesvijestili i ja sam pao pod jedan stol. Oni su mislili da su mene ubili, i onda su jedan ili dvojica otišli gore na sprat kod supruge rekao je za Avaz.

Njoj su stavili pištolj na glavu. Izbili su vrata, svu su mi kuću uništili. Rekli su joj “ne mrdaj, ubit ćemo te” – prepričava agoniju koju su preživjeli on i supruga Hajrija.

Onda je, kaže Sakib, došlo do nevjerovatnog obrata.

Ističe da ima dvojicu sinova koji žive u Švicarskoj. I oni su odmah došli kada su čuli šta se dogodilo, međutim Sakib i njegova porodica sada žive u strahu.

Strah me. Ne znam šta ja njima mogu ako se vrate – kaže Sakib Memić.

Dodaje da su i ranije bili na meti.

Prije dvije godine je bio isti napad. Ja sam bio u objektu u Stijeni kada me supruga nazvala i rekla da je napadnuta. Došao sam do kuće, ali su razbojnici pobjegli, i tada je ona pucala na njih – kaže Sakib Memić te dodaje:

Ostavljali su me u bolnici, ali ja sam došao kući.”- završava svoju ispovijest Sakib Memić.

Ono što posebno izaziva pažnju javnosti, je kako će dalje se država i institucije odnositi prema Hajriji, jer naši zakoni ne idu u prilog onome ko puca, makar to bilo i ovako u samoodbrani. Recimo, da se ovo desilo u Americi, mogla ih je sve pobiti na licu mjesta, ne bi sata odgovarala za to, jer su je napali na njenom privatnom posjedu. U BiH je situacija drugačija. Zato se već pokreću i FB grupe koje zagovaraju da se prikupe sredstva za najbolji tim branilaca Hajrije i Sakiba i da se žena oslobodi svake odgovornosti.

Brojna podrška na Facebook-u Hajriji Memić koja je braneći svoju porodicu pucala na provalnike

Sudeći po masovnoj podršci javnosti, čitalaca i na društvenim mrežama, takav čin sudije bi bio plebiscitarno podržan.

A bio bi i opomena mnogim drugim potencijalnim lopovima, ali i dobrim domaćinima koji bi se morali bez straha od odgovornosti boriti za svoje živote i imovinu piše Cazin.net

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79