Haker Aljoša Borković tražio 500.000 eura kako ne bi objavio eksplicitni video

Aljoša Borković

MUP Republike Srpske podnio je izvještaj protiv A.B. iz Banjaluke zbog sumnje da je izvršio krivična djela neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, u vezi sa krivičnim djelom ucjena.

Prema nezvaničnim informacijama radi se o Aljoši Borkoviću, poznatom hakeru iz Banjaluke protiv kojeg je već podneseno nekoliko izvještaja zbog sličnih krivičnih djela u ranijem periodu.

Ovoga puta, kako navode iz MUP-a osumnjičeni je tražio 500.000 eura kako ne bi objavio eksplicitni video pronađen u kompjuteru oštećenog.

Na meti banjalučkog hakera je bio bivši banjalučki odbornik Ivan Begić.

Aljoša Borković Ivan Begić

“Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv lica inicijala A.B. iz Banja Luke, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo ‘Neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka’, u vezi sa krivičnim djelom ‘Ucjena'”, saopšteno je iz policije.

Za navedeno lice postoji osnov sumnje da je u periodu od jula do 04.09.2021. godine korištenjem lažnog naloga elektronske pošte dovelo u zabludu oštećeno lice, koje je vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorilo i aktiviralo nalog elektronske pošte što je bez njegovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa a potom i pristup kompjuteru, nakon čega je kontaktirao oštećenog zahtijevajući iznos od 500.000 evra u zamjenu za neobjavljivanje videa eksplicitnog sadržaja.

MUP Srpske upozorava građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad, bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79