Haris Zahiragić otkrio: Neće se kandidirati za načelnika Starog Grada

Uoči prijevremenih izbora u sarajevskoj općini Stari Grad, član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), Haris Zahiragić, istaknuo je da se neće kandidirati za poziciju načelnika. Referendumom je već izglasan opoziv dosadašnjeg načelnika, Ibrahima Hadžibajrića, no izlaznost građana je bila zabrinjavajuće mala, tek nešto više od 10 posto. SDA će u narednim danima odlučiti hoće li predložiti svog kandidata ili će surađivati s potencijalnim partnerima u izborima.

Zahiragić je naglasio kako će SDA ponuditi kvalitetnog kandidata i ozbiljan program infrastrukturne, pravne i moralne obnove općine Stari Grad. SDA je već 12 godina jedina opozicija Hadžibajriću, dok su ostale stranke bile s njim u koaliciji u određenim razdobljima.

Unatoč spominjanju njegovog imena kao potencijalnog nasljednika načelnika Hadžibajrića, Zahiragić je otkrio da neće ići u utrku za načelnika, otkrio je danas u intervjuu koji je dao za portal Klix. Kao razloge naveo je svoju funkciju delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, gdje se bavi ozbiljnim političkim temama koje smatra važnijima od pozicije načelnika. Također, istaknuo je da nije ozbiljno da se jedan čovjek nameće kao rješenje u svim razinama politike.

“Ipak sam ja dijete Starog Grada u kojem sam se rodio i u kojem živim cijeli svoj život, te u kojem imam namjeru živjeti i ostatak svoga života, pa mi je i kao političaru kojem je Stari Grad baza, a posebno kao čovjeku, to određena vrsta priznanja. Međutim, koristim ovu priliku da se svima koji imaju takve ideje zahvalim, ali ekskluzivno za vas govorim da definitivno neću ići u utrku za načelnika”, kaže Zahiragić.

Zahiragić je potvrdio da SDA vodi razgovore s drugim strankama u cilju okupljanja šireg bloka koji bi prevladao lokalne izbore. Konačnu odluku donijet će nakon praćenja stanja na terenu i ispitivanja javnog mnijenja.

Ovi prijevremeni izbori će koštati općinu skoro pola milijuna KM, a redovni izbori već su najavljeni za iduću godinu. Građani Starog Grada će tako dva puta platiti izbore u razdoblju od samo godinu dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79