Hastahana (ne)postaje gradilište: Srđan Mandić jedno pričao drugo radi

Zanimljivo je da je ovoj temi pisao i Istinomjer, koji je utvrdio neslaganja s obećanjima Mandića i onim što sad priča

Jedna od tema na čijim krilima je Srđan Mandić kao kandidat Četvorke postao načelnik sarajevske Općine Centar jeste Hastahana. Tokom predizborne kampanje je Mandić, ali i većina sarajevskog članstva Naše stranke, kritizirao Nedžada Ajnadžića što je dozvolio gradnju zgrade Centralne banke BiH u poznatom sarajevskom parku, piše Raport.

Mandić, ali i stranke okupljene oko ideje da on postane načelnik, žustro su kritizirali, pojavljivali se na protestima građana te u slučaju pobjede najavljivali raznorazne korake, revizije, pravne borbe. Čini se da je Mandić promijenio svoje stavove.

No, krenimo redom.

Za početak ćemo podsjetiti na neke njegove iz jave koje je davao u jeku predizborne kampanje i u trenutku najžešćeg klinča stranaka Četvorke i SDA, koja je na sve načine pokušavala diskreditirati protukandidate.

“Što se tiče Hastahane, to je za mene, kao i mnoge stanovnike općine Centar, bolna tema. Vijećnici Naše stranke su se borili za pravedno, transparentno rješavanje tog problema. Volja građana se mora poštovati. Mogu obećati da ćemo iskoristi sva pravna sredstva da se ovaj slučaj riješi na način kako to građani traže. Volja građana za sve nas mora biti prioritet”.

“Što se tiče parka Hastahana, angažovat ćemo tim najboljih advokata da se prvo vidi da li je moguće vratiti taj projekat na početak i onda postupiti u skladu s voljom građana da tu bude park. Hastahana je ključni dokaz za lošu komunikaciju općinske administracije s građanima, kakva se novoj neće moći desiti.”

I Naša stranka, čiji je Mandić potpredsjednik, izdavala je saopćenja:

“Obavještavamo javnost da je stav vijećnika Naše stranke jasan i da smo protiv gradnje na ovom lokalitetu te da ćemo ga do kraja braniti.”

Ipak, prije nekoliko dana Mandić je kao načelnik Općine Centar imao srdačan sastanak s guvernerom Centralne banke BiH Senadom Softićem. Glavna tema bila je upravo izgradnja u parku Hastahana, odnosno zvanično parku “prof. dr. Nijaz Duraković”. Nakon sastanak, kao i obično, uslijedilo je saopćenje za javnost.

“Razgovarano je o važnosti realizacije projekta izgradnje objekta CBBiH na parceli koja je u vlasništvu CBBiH, naziva “Kranjčevićeva”, a koja se naslanja na “Park prof. dr. Nijaz Duraković”, na lokalitetu “Hastahana””.

Tu je bila i izjava guvernera Softića:

“U toku je postupak odabira idejnog rješenja za izgradnju zgrade CBBiH na asfaltiranoj parceli koja je do sada bila korištena kao parking. Izabrano idejno rješenje CBBiH planira predstaviti široj javnosti”.

Na kraju se zaključuje:

“CBBiH i općinske vlasti će zajedničkim naporima učiniti da ukupni prostor lokaliteta zasigurno bude uređeniji i sadržajniji nego što je to ikada do sada bio”. Jasno je iz ovog saopćenja da je Mandić smekšao stavove i da gradnja neće biti zaustavljena, čak šta više, Općina će je “pogurati”.

Zanimljivo je da je ovoj temi pisao i Istinomjer, koji je utvrdio neslaganja s obećanjima Mandića i onim što sad priča, ali i trzavice unutar koalicije, jer pojedine stranke Četvorke (kao što je SDP), ne podržava ovakav stav Mandića.

Pored toga, interesantno je da je o sastanaku Softića i Mandića izvijestila Centralna banka BiH, na Općina Centar šuti i na njihovoj zvaničnoj stranici nije moguće pronaći saopćenje o održanom sastanku.

Mandić je potom govorio kako se ne isplati sad prekidati tu gradnju.

“U idealnom slučaju, kada bi sada investitor rekao – Ok, mi nećemo, prihvatamo da ne gradimo, opština bi morala isplatiti iz svog tekućeg budžeta 5 miliona KM. Svaka tužba koja bi usljedila oštetila bi dodatno općinski budžet… Može se to nekome svidjeti ili ne, ali to je činjenica. Međutim, 90 % površine parka u vlasništvu je Općine. I u tom pravcu trebamo tragati za rješenjima.”

Iz svega navedenog, nije teško zaključiti da će se u parku Hastahana ipak graditi, iako je Mandić drugačije obećavao.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79