Hitan apel Sarajeva: Zalihe krvi su na minimumu!

Iz Zavoda za transfucijsku medicinu Fedederacije Bosne i Hercegovine uputili su hitan i dramatičan apel javnosti pozivajući darivatelje na odziv, jer su zalihe krvi u Sarajevu na minimumu!

Poseban apel je upućen darivateljima nekih krvnih grupa.

“Molimo darivaoce krvi O- i A+ krvne grupe da se jave u Zavod za transfuzijsku medicinu i daruju krvi. Zbog velike potrebe pacijenata za O- i A+ krvnom grupom zalihe su na minimumu! Sve informacije možete dobiti na 033 567 302 033 567 334”, navedeno je na Facebook stranci Zavoda za transfucijsku medicinu Fedehuseiracije Bosne i Hercegovine.

Darivanje krvi je jedna zaod najhumanijih redovnih praksi koju građani širom svijeta mogu provoditi veći dio svog života.

Sve zdrave osobe između 18 i 65 godina mogu biti dobrovoljni davaoci. Na hiljade ljudi u našoj zemlji obavlja redovno ovu humanu misiju – žene to mogu svaka četiri mjeseca, a muškarci svaka tri. Krv se ne može umjetno proizvesti i jedini način njenog prikupljanja je putem dobrovoljnih donatora.

Statistika kaže da će jedna od deset osoba trebati transfuziju krvi makar jednom u životu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79