Hitno se povlači lijek za djecu jer sadrži tvari za smirenje: Nažalost ima ga i u apotekama u Sarajevu

S tržišta u Hrvatskoj povlači se poznati lijek zbog, kako je navedeno, onečišćenja jer su u njemu pronađeni tragovi druge aktivne tvari.

Kako navode u Agenciji za lijekove Hrvatske, riječ je o lijeku Sabril 500 mg aktivne tvari vigabatrin kojom se liječi epilepsija kod djece.

Osim vigabatrina, u lijeku je poronađena i tvar tiaprid koja liječi različite psihoze te se deklarira kao antipsihotik, odnosno sedativ ili neka vrsta lijeka za smirenje.

Problem s povlačenjem lijeka Sabril je u tome da na hrvatskom tržištu nema drugih lijekova sa aktivnom tvari vigabatrin, pa je pokrenuta procedura hitnog uvoza.

Lijek proizvodi farmaceutska kompanija Sanofi.

Phoenix Farmacija i Medika, distributeri lijekova Sabril 500 mg tablets i Sabril 500 mg sachets (vigabatrin), u saradnji sa Agencijom za lijekove provode povlačenje serija 2006B i 2987A tih lijekova.

Povlačenje se provodi do nivoa apoteka.

Postupak povlačenja provodi se temeljem neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na onečišćenje aktivne tvari vigabatrin, u kojoj su detektirani tragovi druge aktivne tvari koja je identificirana kao tiaprid, prenosi Danica.hr.

Kako se navodi, detektirane količine tiaprida znatno su niže od maksimalne dopuštene dnevne doze, međutim eventualni sigurnosni rizici za pacijente odnose se na moguće nuspojave aktivne tvari tiaprid.

Lijek Sabril u upotrebi je i u Bosni i Hercegovini.

To nam je večeras potvrdila uposlenica jedne od apoteka koja pripada JU Apoteke Sarajevo.

– Mi za sada nemamo nikakvu informaciju o opozivu tog lijeka. Čim nas informišu da se neki lijek povlači, mi to odmah uradimo – kazala nam je uposlenica apoteke u Sarajevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79