Hoće li Efendić Čamparinim stopama? Opozicija ga proziva da kalkuliše

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić sinoć je iznio kritiku na račun vlade u Sarajevu te poručio kako razumije postupak Aljoše Čampare koji je stavio potpis za smjenu vlasti. Ipak, opozicija, odnosno Narod i pravda poručuje da Efendić kalkuliše.

Efendić je kandidat SDA za načelnika Novog Grada, uprkos činjenici što je početkom 2020. godine ušao u otvoreni sukob s vrhom stranke, kada je objelodanio snimak na kojem se jasno potvrđuju sve manipulacije prilikom izbora predsjednika kantonalnog odbora SDA, ali i mnoge druge.

Ipak, SDA svjesna da ne može kandidirati nikoga drugog samo je potvrdila Efendića koji je načelnik od 2012.

Za SDA su neprirodni potezi da jedan njihov kandidat javno kritizira aktuelnu SDA vlast. Upravo to Efendić radi otvoreno već nekoliko puta. Sinoć je naglasio da je aktuelna vlada lošija od prethodne (Šestorka).

Ipak, iz opozicije, tačnije Naroda i pravde, poručuju da Efendić kalkuliše.

“Unutarstranački rat u SDA koji je kulminirao isključenjem Aljoše Čampare pokazao je da u SDA postoji mnogo kalkulanata koji su svjesni da je vrh stranke odgovoran za razne nedozvoljene radnje, ali koji istovremeno nemaju dovoljno hrabrosti da iskorače i jasno se opredijele. Jasno je da je sami vrh SDA odgovoran za različite mahinacije i da je cijela stranačka struktura upregnuta u odbranu tih nečasnih radnji. Taj moralni pad rezultirat će padom SDA i to je jasno mnogima, među kojima je i Efendić koji se sada pokušava djelimično distancirati od SDA kako bi sačuvao biračko tijelo. Radi se o kalkulantskim potezima koje građani jasno prepoznaju kao takve”, navodi se u reakciji Naroda i pravde.

Iz ove stranke ističu kako je Efendić prihvatanjem kandidature u ime SDA, koja je prošla sve stranačke instance, među kojima je i Kantonalni odbor SDA Sarajevo, čiji legalitet Efendić navodno osporava, sebe doveo u paradoksalnu situaciju iz koje se naknadnom pameću pokušava izbaviti.

Ono što se sada mnogi pitaju je da li će Efendić možda krenuti Čamparinim stopama. Jasno je i da ga opozicija svjesno proziva kako bi možda i izazvala određenu reakciju. Za sada nije izvjesno s obzirom na to da slijede izbori, ali je jasno da je i u SDA sve više onih koji otvoreno progovaraju o problemima u toj stranci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79