Hoće li poskupjeti cijena vožnje taksijem: “Vozači prikovani za stajališta. Ne isplati se…”

 

Zbog aktuelnih dešavanja u svijetu divljaju cijene goriva. Nove cijene su udar na budžet građana, a naročito na one koji svoj hljeb zarađuju za volanom.

Predsjednik Udruženja “Sarajevo Taxi” Enver Suljagić rekao je za portal “Avaza” kako posljednji porast cijena goriva nije dobar, ni za privredu ni za društvo, te da se distributeri igraju s narodom.

S porastom goriva rastu taksi tarife

Izvjesno je da će i taksi tarife porasti s posljednjim skokom cijena goriva.

– Mi smo odavno svoje cijene trebali korigovati i uskladiti ih na ekonomskom principu kako bismo mogli raditi. Međutim, zbog ovog čitavog haosa čekamo da se ovo malo smiri da ne bi bili neozbiljni prema građanima da dižemo svakih pet ili sedam dana cijene – rekao je Suljagić za portal “Avaza”.

Istakao je da će naredne sedmice Sarajevo Taxi putem ankete građana i njihovih članova pokušati doći do neke realne cijene taksi usluga u Kantonu Sarajevo. Kazao je da su zbog trenutne situacije taksi vozači zakovani za stajališta, jer im se ne isplati prazan hod.

– Ma posao je katastrofa. Mi trenutno ne možemo dozvoliti da imamo praznog hoda, pa su nam taksi vozači prikovani za taksi stajališta i radimo s jedno 50 posto kapaciteta vozila, jer nam se ne isplati. Dok naspemo gorivo, dok dođemo, mi nemamo ništa. Ali ni tu nije problem. Mi već duži period, od koronavirusa radimo malte ne na svoju štetu – istakao je Suljagić.
Nama nije u interesu da poskupljujemo

Pojasnio je i način na koji se formiraju cijene u Sarajevo Taxiju.

– Pravilno i ekonomski opravdano formiranje cijene u Sarajevo Taxi bilo je 2 litra goriva – 1 start, 1 litar goriva – 1 kilometara, 10 litara goriva – sat čekanja. Zbog ove ekonomske situacije, jer je sve poremećno, to tako ne može da bude.

U narednom periodu ćemo gledati, završit ćemo analizu, pa ćemo još napraviti anketu da čujemo glas građana i naših kolega na ulici prije nego poduzmemo neko pravedno rješenje – naveo je Suljagić.

– Nama nije u interesu da poskupljujemo svaki treći – četvrti dan kao ovi što uvoze naftu. Ako na kraju bude poskupljenja, ono neće biti veliko – zaključio je Suljagić za “Avaz”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79