Hoće li Tužilaštvo otvoriti istragu protiv Dodika i Vučića zbog negiranja genocida?

Nakon jučerašnjih skandaloznih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, pozivamo Tužilaštvo BiH kao i tužilaštva u Federaciji BiH da u skladu sa svojim nadležnostima provedu istragu protiv njih, saopćili su danas iz Udruženja žrava i svjedoka genocida i Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa.

“Negiranje zločina koja su iznijeli, ali i salve uvreda na novinare, posebno iskazanu prema novinarki N1 TV, mora dovesti do uključivanja nadležnih organa u istragu, u protivnom će vokabular primitivaca postati praksa, a ponižavanje žrtava i svih ostalih uzor.

Tražimo da Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, preko Ministarstva vanjskih poslova BiH obavijesti Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu i UN o negiranju presude MSP-a iz februra 2007. godine od predsjednika Srbije na teritoriji BiH, a kojom je Srbija proglašena odgovornom za nesprečavanje i nekažnjavanje genocida u Srebrenici”, saopćili su.

Dodali su da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska Sajma privrede u Mostaru izjavio: “Pred Međunarodnim sudom pravde je utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici”.

“Na ovaj način predsjednik Srbije je povrijedio Krivični zakon BiH koji je dopunjen Odlukom visokog predstavnika o negiranju presuda međunarodnih i domaćih sudova i negiranju zločina genocida i zločina protiv čovječnosti”, istakl su iz udruženja žrtava.

Nadalje, zahtijevaju da državni organi obavijeste Međunarodni sud pravde i UN da predsjednik Srbije ne poštuje presude najvišeg svjetskog pravnog autoriteta – Međunarodnog suda pravde.

“S druge strane, lažovu i manipulatoru iz Bugojna poručujemo da nikada neće uspjeti u negiranju genocida i da će ga pravda stići kad-tad”, zaključili su u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79