Holandski premijer se izvinuo vojnicima koji su branili Srebrenicu

Holandska vlada se službeno izvinila vojnicima koji su poslani kao mirovne snage UN-a da brane bosansku enklavu Srebrenicu s nedovoljnom vatrenom moći i ljudstvom za održavanje mira, piše AP.

Vojnike, sada već veterane, preplavile su teže naoružane snage bosanskih Srba predvođene ratnim zločincem generalom Ratkom Mladićem, koji su u julu 1995. godine masakrirali 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, u krvoproliću koje je međunarodni tribunal za ratne zločine nazvao genocidom.

Premijer Mark Rutte obratio se stotinama veterana mirovne jedinice Dutchbat III u subotu u vojnoj bazi u centralnoj Holandiji, rekavši im da nakon skoro 27 godina “neke riječi još uvijek nisu izgovorene”.

Danas se izvinjavam u ime holandske vlade svim ženama i muškarcima Dutchbat III. Za vas i ljude koji ne mogu biti ovdje danas. Uz najveću moguću zahvalnost i poštovanje za način na koji je Dutchbat III u teškim okolnostima pokušavao da čini dobro, čak i kada to više nije bilo moguće – rekao je Rut.

Ceremonija je uslijedila nakon što je prošle godine objavljen izvještaj o iskustvima otprilike 850 vojnika koji su činili Dutchbat III. Studija je dala preporuke uključujući da vlada učini „kolektivni gest“ kako bi se pozabavila, kako je nazvala, „uočenim nedostatkom priznanja i uvažavanja, s obzirom na izuzetne okolnosti u kojima se od holandskih mirovnih snaga tražilo gotovo nemoguće“.

Holandija se dugo borila sa naslijeđem genocida u Srebrenici. Tada je premijer Wim Kok podnio ostavku 2002. godine nakon izvještaja koji je oštro kritizirao holandske vlasti zbog slanja vojnika u opasnu zonu bez odgovarajućeg mandata ili oružja potrebnog za zaštitu oko 30.000 izbjeglica koje su pobjegle u holandsku bazu u istočnoj Bosni.

Godine 2019., holandski Vrhovni sud je presudio da je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 350 muškaraca koje su ubile snage bosanskih Srba.

Sud je presudio da su holandske mirovne snage 13. jula 1995. godine evakuisale te muškarce iz njihove vojne baze u blizini Srebrenice, uprkos tome što su znali da su “u ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni” od strane snaga bosanskih Srba.

UN su također kritikovane jer nisu ovlastile zračne napade NATO-a da podrže lako naoružane holandske trupe u julu 1995. dok su bile napadnute.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79