HRT: Komšić je u nepovoljnoj situaciji, birači biraju između Bećirovića i Izetbegovića

Komšić i Krišto već su jednom odmjerili snage kada su se za istu poziciju natjecali 2010. godine. Komšić je tada dobio glasove više od 337 hiljada birača dok je Krišto podržalo njih nešto manje od 110 hiljada

Aktualni član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata Željko Komšić najavio je kako će se u slučaju da na oktobarskim izborima dobije još jedan mandat u državnom vrhu dosljedno zalagati za uspostavu građanske države odnosno za ukidanje koncepta konstitutivnosti naroda, javlja HRT.

Navedeno je to u Komšićevu izbornom programu koji su u četvrtak objavili mediji u BiH. Komšićeva je glavna predizborna poruka kako je potrebno dosljedno provesti pet presuda Europskog suda za ljudska prava i na tom temelju izboriti građansku državu uspostavljenu na načelu jedan čovjek, jedan glas.

– Svjesni smo da do ostvarenja tog sna ne može doći preko noći, ali nikada nećemo odustati od njega, Komšićeva je poruka potencijalnim glasačima.

Na izborima zakazanim za 2. oktobar za poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata natjecat će se samo Komšić i Borjana Krišto iz HDZ BiH koju su kandidirale stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora.

Komšić i Krišto već su jednom odmjerili snage kada su se za istu poziciju natjecali 2010. godine. Komšić je tada dobio glasove više od 337 hiljada birača dok je Krišto podržalo njih nešto manje od 110 hiljada.

S obzirom na brojnost Hrvata u BiH bilo je jasno kako je Komšić na tim kao i na izborima na kojima se kasnije natjecao s čelnikom HDZ-a Draganom Čovićem pobijedio zahvaljujući potpori koju je dobio iz bošnjačkog biračkog tijela.

Sadašnja situacija za njega je znatno nepovoljnija jer se pristalice bošnjačkih i građanskih stranaka u utrci za bošnjačkog člana državnog vrha imaju priliku opredijeliti između čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i kandidata ujedinjenje oporbe SDP-ovog Denisa Bećirovića.

Komšić je u svom izbornom programu najavio i kako će, dobije li još jedan mandat u Predsjedništvu BiH, zauzeti “tvrd” stav prema susjednim državama, pa tako i prema Hrvatskoj. Ustvrdio je da Zagreb i Beograd “pokušavaju oteti BiH njen politički suverenitet”.

Posebice je naveo nerješena granična pitanja, optužujući Hrvatsku da krši teritorijalni integritet BiH neovlašenim upadima na njen teritorij kod Kostajnice.

Najavio je i kako će učiniti sve da bi blokirao gradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori kao i da će tražiti novi ugovor o korištenju vodnih potencijala Buškog jezera kod Livna za potrebe Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79