Hrvata iz BiH protjeruju iz Hrvatske jer je na Facebooku veličao Tita, Castra i Che Guevaru

Živi u Rijeci, ali Republika Hrvatska je na temelju mišljenja SOA-e odlučila da više ne smije biti u Hrvatskoj.

-Predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost i javni poredak jer u svojim javnim istupima odobrava nasilne i izvaninstitucionalne oblike otpora i promjene političkog društvenog uređenja u Republici Hrvatskoj, te veliča određene historijske ličnosti koje su u pravomoćnim sudskim postupcima osuđene na dugotrajne zatvorske kazne zbog počinjenja krivičnih djela međunarodnog terorizma s krajnje lijevih ideoloških polazišta. Obzirom na opisano, stojimo pri prosudbi da stavovi predmetnog objavljeni u javnom prostoru tj. na društvenim mrežama mogu uzrokovati nasilne reakcije ili narušavanje javnog reda i mira- stoji u mišljenju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) kojim se odbija produženje privremenog boravka u Hrvatskoj državljaninu Bosne i Hercegovine.

Državljanin BiH koji je zamolio za anonimnost (podaci poznati redakciji Indexa) već godinama živi u Hrvatskoj. Bio je oženjen za pokojnu hrvatsku državljanku sa statusom braniteljice, i sam je bio pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane, a danas je u vanbračnoj zajednici s hrvatskom državljankom. Živi u Rijeci, ali Republika Hrvatska je na temelju mišljenja SOA-e odlučila da više ne smije biti u Hrvatskoj, piše Index.

-Da, simpatični su mi Tito, Mao, Che, Castro, i to sam pisao na Facebooku. Zbog toga više ne smijem živjeti u Hrvatskoj- rekao je Riječanin koji uskoro mora otići iz Hrvatske iako je ovdje zaposlen i ima porodicu.

Pacifista koji se zalaže za socijalnu pravdu

-Kad god sam na Facebooku pisao o Titu, Che Guevari, Baader-Meinhofu, Crvenim brigadama, jasno sam dao do znanja da odobravam njihove ideje o socijalnoj pravdi, ne i metode kojima su se služili. Ja sam pacifista- rekao je za Index.

Međutim, njegova tvrdnja da je pacifista nije bila dovoljna Ministarstvu unutrašnjih poslova i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji da mu nakon više od decenije odobre produženje boravka u Hrvatskoj.

SOA je u svom mišljenju navela i da ne posjeduje ni vojnu knjižicu ni uvjerenje o ratnom putu. Index je, međutim, dobio tajnu zapovijed osuđenog ratnog zločinca Tihomira Blaškića koja potvrđuje da je bio pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane.

-Lice izvršava specijalne zadatke posebne namjene i ima mu se omogućiti nesmetano kretanje i aktivnosti. Strogo držati u tajnosti identitet lica, pružiti punu suradnju, a po saznanju za zadatke koje obavlja, o istima ne prenositi nikome, te se imaju smatrati vojnom tajnom- stoji u Blaškićevoj zapovijedi od 28. aprila 1993. godine.

-Ta zapovijed zvuči kao dozvola za ubistvo, ali ja sam tada radio kao istražitelj na pitanjima nestalih. Istraživao sam tko i za koliko novca prodaje zarobljenike, ali i gdje ide nafta i koliko se plaća za napade na neprijateljske položaje- kaže Indexov sagovornik koji smatra da ga se iz Hrvatske želi potjerati baš zbog njegovih ratnih saznanja.

-Ne žele me valjda potjerati zato što mislim da su na vlasti sve stare komunjare koji su izuli čizme i obuli salon-cipele ili zbog mog čvrstog uvjerenja da živimo u fašizmu i da svako ko nije desničar i nacionalist, odmah je crveni bandit. Ili me možda žele protjerati jer smatram, kao i grupa Baader-Meinhof, da nam kapitalizam nikada neće dopustiti da uživamo u privilegijama bogatih- kaže naš sugovornik, koji u roku od mjesec dana mora napustiti Hrvatsku.

SOA bez komentara

O razlozima njegova protjerivanja iz Hrvatske smo upite poslali i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji koja nam je poručila da ne komentira konkretne slučajeve..

-Izvještavamo Vas da u skladu sa članom 53. Zakona o strancima (dalje: Zakon), stranom državljaninu može produžiti privremeni boravak u Republici Hrvatskoj ukoliko, uz ostale uvjete iz istog člana Zakona, ne predstavlja opasnost za javni poredak, nacionalnu sigurnost ili javno zdravlje. Sukladno članku 5. Zakona, sigurnosnu provjeru za stranca u svrhu utvrđivanja razloga nacionalne sigurnosti provodi Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). SOA ne komentira konkretne slučajeve, ali Vam načelno možemo odgovoriti da veličanje terorističkih organizacija i njihovih pripadnika, bez obzira na njihova ideološka polazišta, kao i odobravanje nasilja predstavljaju opasnost za javni poredak i nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske- odgovorili su iz SOA-e.

Na pitanje o listi imena i organizacija koje je zabranjeno podržavati nisu odgovorili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79