Hrvati bi na sljedećim izborima mogli odlučiti ko će biti bošnjački član Predsjedništva BiH

Ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon BiH i ne osigura da mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, Hrvati imaju nekoliko opcija kojima mogu izraziti svoj protest protiv kršenja njihovih ustavnih prava i Daytonskog mirovnog sporazuma. Jedna od njih je bojkot izbora za Predsjedništvo BiH, a druga glasanje za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, piše Hrvatski medijski servis.

– Bojkotom izbora Hrvati u BiH bi dodatno internacionalizirali svoj neravnopravan položaj u BiH, no pitanje je bi li to bilo što promijenilo u odnosu Zapada prema evidentnoj diskriminaciji najmalobrojnijeg naroda u BiH koju provodi političko Sarajevo – piše HMS.

Dalje navode kako bi Hrvati bi bošnjačkoj politici mogli, međutim, vratiti istom mjerom. Pa, kad već ne mogu izabrati svog predstavnika, jer im Bošnjaci preglasavanjem nameću Komšića, mogu presudno utjecati na izbor bošnjačkog člana Predsjedništva.

Na prošlim općim izborima, održanim 2018., na birališta je izašlo oko 55 posto birača, jednako iz sva tri naroda u BiH. Dvoje kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva Dragan Čović (HDZ BiH) i Diana Zelenika (HDZ 1990.) dobili su zbirno 185.000 glasova hrvatskih birača, pri čemu je Čović osvojio 158.819 glaova, a Zelenika 25.890. Nema sumnje da s tim kontingentom glasova Hrvati, ako već ne mogu izabrati svog člana Predsjedništva BiH, mogu, ako ništa drugo, pomrsiti račune svojim majorizatorima i presuditi u izboru bošnjačkog člana Predsjedništva BiH – najavljuje HMS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79