Hrvatska priznala: Plenković sa Schmidtom dogovarao izmjene izbornog zakona u BiH!

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je rekao da su s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom mjesecima temeljito i detaljno te diskretno razgovarali o izmjenama izbornog zakona u našoj državi.

No, kada se, kaže, u taj proces uključio predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, onda je “Schmidt postao Schultz, Scholtz, nekakav svinjar, neko ko nema legitimitet”.

“Milanović ga je toliko izvrijeđao, pa čovjek nakon što je vjerovatno odlučio ispraviti nepravde i ranije odluke visokih predstavnika – kada je čuo što mu je sve izgovorio javno u mikrofone, vjerovatno mu je malo splasnuo entuzijazam da ispravi nepravde prema Hrvatima”, izjavio je Plenković.

On smatra i da je jedan od razloga zašto Schmidt do sada nije donio te odluke jesu agresivni, neprimjereni i destruktivni Milanovićevi napadi prema njemu.

Plenković ocjenjuje kako Schmidt i dalje, bez obzira što je nekoliko dana prije izbora, može ispraviti loše odluke njegovih prethodnika i ignorirati “vulgarne i za vanjsku politiku Hrvatske katastrofalne i za Hrvate u BiH izrazito štetne uvrede i ocjene Milanovića prema Schmidtu u proteklih nekoliko mjeseci”.

“S visokim predstavnikom Schmidtom smo razgovarali mjesecima temeljito i diskretno. Kada se u taj proces uključio predsjednik i izvrijeđao Schmidta, onda je vjerojatno malo i splasnuo njegov entuzijazam da ispravi nepravde prema Hrvatima u BiH”, prenio je oficijalni Twitter profil hrvatske vlade riječi premijera Andreja Plenkovića.

“Naša politika je politika stvaranja saveznika, a politika nepametnog, destruktivnog i za Hrvate u BiH pogubnog gađenja visokog predstavnika koju je provodio predsjednik dovela je do toga da sada moramo apelirati na njega i na Općoj skupštini UN-a da donese ono što je htio”, rekao je Plenković.

Ovo priznanje Andreja Plenkovića predstavlja direktno priznanje navoda koje je Klix.ba objavio u julu da su izmjene izbornog zakona koje je planirao da nametne visoki predstavnik Christian Schmidt došle iz Zagreba, tačnije od hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Portalu Klix.ba je iz povjerljivih izvora potvrđeno da je Grlić Radman tekst izmjena Izbornog zakona poslao još početkom jula. Nakon toga na dokumentu su radili pravnici iz Schmidtovog ureda u OHR-u.

Visoki predstavnik ipak na kraju nije nametnuo planirane izmjene Izbornog zakona osim u tehničkom dijelu, ali postoji mogućnost da to uradi nakon održavanja Općih izbora koji su zakazani 2. oktobra.

Iz ureda visokog predstavnika nisu nikada demantovali navode o tome da su prijedlozi izmjena došle iz Vlade Republike Hrvatske, a sada je to i zvanično potvrđeno. Postavlja se pitanje zašto je visoki predstavnik odlučio da konsultuje samo jednu stranu i da li je u takvim uslovima mogao sačuvati objektivnost i neutralnost koja mu se spočitava dugo vremena.

Također, ovime je zvanični Zagreb direktno potvrdio miješanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79