Hrvatska uvodi nove mjere na granicama od 1. februara

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Davor Božinović rekao je kako je održan sastanak predstavnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Najavio je nove mjere za prelazak granice. Sve nove EU digitalne potvrde će se izdavati s novim rokovima.

“Održan je tehnički sastanak. S obzirom na nova rješenja koja su donesena na nivou EU-a, od 1. februara ćemo se i mi uskladiti s njima. Produžit će se one odluke koje su već na snazi, do kraja februara. Najveća promjena je kod uredbe o prelasku država članica EU-a, pa i Hrvatske – rekao je.

“Izdavat će se COVID digitalne potvrde za one koji su vakcinisani s dvije doze, 14 dana od primanja druge doze se računa 270 dana. Kod PCR-a se i dalje računa 72 sata, s brzim antigenskim 24 sata. Kad je u pitanju preboljenje, prelazak je dozvoljen 180 dana od preboljenja – rekao je.

“Izdavat će se EU digitalne COVID potvrde s tim rokovima važenja – rekao je Božinović.

Božinović kaže da su zatražili uzimanje u obzir i BAT testovi, te da je to zatražilo i više zemalja. – Vjerovatno će to u jednom trenutku biti i prihvaćeno – dodao je.

O skraćenju samoizolacije i izolacije navodi kako će o tome odlučiti Štab, a HZJZ će izdati svoje preporuke, prenosi 24sata.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79