Hrvatska Vlada plaća da BiH izgubi kontrolu nad energijom!

Hrvatska Vlada plaća da BiH izgubi kontrolu nad energijom!


Hrvatska Vlada, pod vodstvom ministra Gordan Grlića Radmana, upletena je u financiranje kontroverzne studije koja potiče podjelu BiH i stavljanje bh. energetskog sektora pod kontrolu Hrvatske, otkriva portal Istraga.

Studiju je izradio Institut za istraživanje hibridnih sukoba, a jedan od ključnih aktera je Gordan Akrap, blizak HDZ-u. Financijski iznos od čak 65.000 EUR-a iz hrvatskog proračuna namijenjen je stvaranju političkog pritiska i destabilizacije u BiH.

Studija, nazvana “Energetska (ne)ovisnost Bosne i Hercegovine i strateško partnerstvo sa Republikom Hrvatskom”, sugerira da BH Gas ne bi smio upravljati Južnom interkonekcijom, što bi, prema autorima, dovelo do jačanja utjecaja Rusije, Srbije i Turske na bh. energetski sektor. Otvoreni napad na BH Gas, predstavljen kao neefikasan i povezan s “autokratskim režimima,” zapravo je pokušaj diskreditacije i destabilizacije ključnog bh. energetskog aktera.

Milan Sitarski, jedan od autora, zagovara stvaranje novog poduzeća za distribuciju plina, s fokusom na područjima naseljenima Hrvatima, pokušavajući nametnuti podjelu zemlje na etničkim osnovama. Ovakav pristup direktno suprotstavlja se zahtjevima SAD-a da BH Gas upravlja Južnom interkonekcijom, a američki državni sekretar Antony Blinken je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog ovakvih pritisaka.

Ova skandalozna pokušaja kontrole nad bh. energetskim sektorom, otkrivena od strane portala Istraga, predstavlja ozbiljnu prijetnju suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Financiranje studije koja otvoreno potiče etničke podjele i pokušava diskreditirati ključne bh. institucije, poput BH Gasa, nije samo politički zločin već i jasan napad na samu srž bh. suvereniteta.

Očigledna je potreba za međunarodnim osudama ovakvih pokušaja destabilizacije i pritisaka na bh. institucije.

Zemlje poput Hrvatske trebaju odustati od ovakvih taktika i poštovati princip jednakosti, suvereniteta i integracije u europsku zajednicu, umjesto da potiču podjele i političku nestabilnost u regiji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija