Hrvatski branitelji: Islamska zajednica u Mostaru pokušava osvojiti ono što nije mogla Armija BiH

Koordinacija braniteljskih udruga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) proisteklih iz Domovinskog rata izrazila je svoje nezadovoljstvo zbog namjere izgradnje islamskog vjerskog objekta u centru Mostara, pod nazivom “Mevlana”.

Smatraju da je to svjesni pokušaj izazivanja međunacionalnih tenzija i označavanja teritorija.

U saopćenju, Koordinacija braniteljskih udruga naglašava da su takvi potezi pokušaj označavanja teritorija koji bi, prema njihovom mišljenju, mogao izazvati međunacionalne napetosti i pretvaranje središta Mostara u islamsko vjersko središte.

Navode da je lokacija sporna, budući da se radi o bivšoj ratnoj crti razdvajanja koju je Hrvatsko vijeće obrane (HVO) držalo tokom rata s Armijom BiH.

Koordinacija braniteljskih udruga tvrdi da je takav potez pokušaj označavanja teritorija i podsjeća na ratne događaje na tom području. Ističu i da bi takav vjerski objekt na toj lokaciji bio simbol osvajanja, a ne mira i povezivanja.

Također, naglašavaju potrebu normalizacije odnosa i izražavaju zabrinutost zbog radikalizma te optužuju pojedine međunarodne dužnosnike da svojim postupcima pogoduju radikalizmu i izazivanju incidenata.

Koordinacija braniteljskih udruga pozvala je vlasti, inspekciju i policiju da poduzmu korake kako bi spriječile izgradnju vjerskog objekta na spornoj lokaciji, tvrdeći da gradski planovi na tom području ne predviđaju takvu izgradnju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79