Lokalni izbori raspisani od strane CIK-a: Bit će šestog oktobra

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) raspisala je lokalne izbore koji će biti održani 6. oktobra, u skladu s izmjenama Izbornog zakona koje je uveo visoki predstavnik Christian Schmidt 26. marta ove godine.

Schmidt je izmijenio nekoliko članova zakona s ciljem poboljšanja transparentnosti i poštenja izbornog procesa.

Jedna od ključnih inovacija bit će pilot-projekt provođenja izbora u 10 općina pomoću elektronske opreme.

Kako bi osigurala efikasnu provedbu Schmidtovih izmjena, CIK je ranije donio 26 podzakonskih akata, a očekuje se da će pružiti dodatna pojašnjenja u vezi s promjenama koje će utjecati na način glasanja građana.

U jednom trenutku, popunjenost općinskih i gradskih izbornih komisija bila je dovedena u pitanje zbog poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika članovima iz ovog entiteta da se povuku zbog novih izbornih pravila. Ipak, povlačenje nije uslijedilo, a lokalne izborne komisije popunjene su prema zakonima, kao i ranije.

S druge strane, očekuje se da će Dodik nastaviti sa svojim pokušajima da organizira izbore u Republici Srpskoj prema novousvojenom entitetskom izbornom zakonu, koji čeka odobrenje Vijeća naroda RS-a kako bi stupio na snagu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79