Hrvatski profesor: Ako se ovako nastavi, Hrvatima će biti isplativije ljetovati u Turskoj

Hrvatski istraživač i pročelnik katedre za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Josip Mikulić smatra kako statistički podaci koje hrvatska vlada stalno ponavlja kao pokazatelj uspjeha nisu relevantni, javlja HRT.

“Što se tiče fizičkih pokazatelja turističkih dolazaka i noćenja, oni možda nisu najsofisticiraniji pokazatelji uspješnosti, no to su pokazatelji koji se koriste svugdje u svijetu kako bi se pratila turistička aktivnost. Financijski pokazatelji su puno važniji, a njih je puno kompleksnije mjeriti i teže ih je za pratiti”, rekao je Mikulić u razgovoru za HRT i dodao kako se Hrvatska vratila pretpandemijskom problemu prevelikog broja turista koji se u određenom trenutku nalaze na premalom prostoru.

Kako kaže poželjniji je jedan turist koji troši dvostruko više nego dva turista.

“Prošle godine smo u srpnju i kolovozu imali nekih 60 posto aktivnosti iz godine ranije i sjećam se da se jedan kolumnist tada zapitao je li to prava mjera – vjerujem da su se to mnogi zapitali jer nismo imali klasične gužve i mogli smo neometano uživati u destinacijskoj ponudi. Načelno možemo reći da je od dva turista poželjniji jedan koji troši dvostruko više, takav jedan dolazak više vrijednosti je nešto čemu bismo trebali težiti”, smatra Mikulić.

Mikulić ističe da je bitno osvijestiti kako je kvaliteta u turizmu osim smještajne, bitna i u uslužnim djelatnostima, prvenstveno u dijelu vezanom za ljudski faktor.

“Tu smo i ove godine ponovno imali problema sa pronalaženjem adekvatne količine radne snage”, kaže.

No, Mikulić naglašava kako je značajan problem činjenica da se podizanjem kvalitete podižu i cijene, te se postavlja pitanje hoće li si Hrvati moći priuštiti odmor na Jadranu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79