Humanitarne organizacije: Na -15 stepeni u BiH migranti će umirati od smrzavanja

Beograd, 10. januara 2017. - Migrant se umiva ispred napustenog skladista iza Zeleznicke stanice u Beogradu. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

U BiH se još uvijek nalazi 5.300 migranata, a mnogi od njih će, ukoliko temperature padnu do -15 stepeni, umrijeti od smrzavanja , upozorile su humanitarne organizacije u BiH koje svakodnevno na terenu pomažu migrantima.

Od početka godine u BiH je ušlo 23.000 migranata. Većina njih uspjela se prebaciti u zemlje EU. Oni što su ostali žive u teškim uslovima, smrzavaju se u šatorima i napuštenim zgradama, dok pokušavaju ući u Hrvatsku koja još uvijek drži svoje granice zatvorenim.

Iz Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) navode da su životi brojnih migranata u BiH u ovom trenutku ugroženi, prenosi Fokus.

„Zabirnuti smo. Pred nama je teška zima i bez odlučne intervencije kojom bi se nastavio rad iz proteklog perioda, pojedini migranti mogli bi umrijeti od smrzavanja. Mjesta na kojima se oni trenutno nalaze nemaju nikakvu zaštitu od zime. To je zabrinjavajuće jer bi temperature mogle naglo pasti“, rekao je glasnogovornik IFRC-a Matthew Cochrane, prenosi VOA.

Crveni križ FBiH dnevno hrani oko 3.000 migranata u šest centara. Također, migrantima dijele odjeću, vreće za spavanje i deke.

Za nastavak aktivnosti, ovoj organizaciji je potrebno tri miliona dolara.

Nadalje, u Međunarodnoj federaciji strahuju da bi mogla uslijediti manja, ali dugotrajna kriza.

„Ukoliko granica sa Hrvatskom i dalje bude zatvorena i migranti ostanu zarobljeni u BiH, onda im moramo pomoći. Mi to jednostavno moramo učiniti kako se cijela ova situacija ne bi pretvorila u katastrofu. Vrijeme ističe“, naveo je Cochrane.

Mobilni timovi Crvenog križa u narednim će danima patrolirati na granici BiH i Hrvatske kako bi migrantima obezbijedili hranu, deke, tople napitke i prvu pomoć. Ovi timovi će upozoravati migrante i na opasnosti od mina i neeksplodiranih sredstava iz poteklog rata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments