I dalje niko ne zna u kojim flaširanim vodama su pronađene fekalije i bakterije

Građane Bosne i Hercegovine zanima u kojim su flaširanim vodama pronađene bakterije, kojih ne bi smjelo biti. Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH još je tajac, nakon što je monitoringom utvrđeno da je sedam od 70 uzoraka prisutnih na tržištu, imalo prisustvo bakterije, donosi BHRT.

Tjedinima znamo da je analizom nekih vrsta flaširane vode utvrđeno prisustvo fekalija i bakterija, ali ne znamo o kojim proizvođačima je riječ. Zavod za javno zdravstvo FBiH obavijestio je građane o prisustvu bakterija – od esherihije do streptokoke. O imenima proizvođača ni riječ.

“Odmah u startu da kažem, nemojte nam tražiti imena jer mi nismo nadležni govoriti o pojedinom proizvođaču i to…”, kaže Siniša Skočibušić, direktor ZZJZ FBiH.

A javnost se već tjednima pita: Tko je nadležan? U odgovoru na dopis iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu da je nakon podataka iz monitoringa pojačana aktivnost inspekcijskih organa, ali i da smatraju da nije etično niti logično da preuzimaju odgovornost priopćavanjem podataka do kojih nisu došli postupanjem svojih inspektora.

“Utvrđeno je da su one kupljene i uzorci dostavljeni na analizu u listopadu, studenom i prosincu 2021. godine, te da je rok upotrebe šest spornih voda istekao najkasnije do rujna 2022. godine”, navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Dilema uistinu jeste – što je logično ili što ima prioritet: Etika naspram zdravlja stanovništva? Je li nepoznanica proizvođača vode u kojima su pronađene fekalije utjecala na kupovinu i konzumaciju flaširane vode?

Iz Agencije za sigurnost hrane šture informacije o ovom slučaju. Lista bakteriološki neispravnih voda ostaje pod velom tajne. Štura nije lista priznatih mineralnih i prirodnih izvorskih voda koja je dostupna u Službenom glasniku BiH i na stranici Agencije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79