I noćas se tresla okolina Zagreba

Područje Petrinje, u neposrednoj blizini Zagreba, noćas i jutros zatreslo je nekoliko umjerenih i slabijih potresa.

Seizmografi su zabilježili dva umjerena potresa: u 1 sat i 19 minuta, s magnitutom 3 prema Richteru s epicentrom kod Petrinje i u 7 sati i 5 minuta potres s magnitudom od 2,5 prema Richteru, prema dosadašnjim računima te nekoliko slabijih potresa, izvijestio je seizmolog Krešimir Kuk.
Nije bilo naznaka

– Možemo primijetiti, što je očekivano i normalno, da serija potresa i dalje traje – rekao je Kuk za Hrvatski radio.

Kuk je rekao kako nije bilo nikakvih naznaka ovog potresa te da su se na tom području i ranije događali potresi, primjerice 1909. godine kada je bio jaki potres magnitude 6.

Istaknuo je da zagrebački potres i jučerašnji na sisačkom i petrinjskom području nisu direktno povezani jer je riječ o drugom epicentralnom području.

U Zagrebu je, kaže, od marta do danas zabilježeno 2.400 potresa.
Provjeravat će zgrade

– Jučerašnji potres bio je ipak slabiji od zagrebačkog pa je za očekivati da će serija naknadnih potresa nešto kraće trajati – rekao je Kuk.

Direktor civilne zaštite Damir Trut najavio je da danas između 50 i 100 statičara ide na teren i da bi obišli između 700 do 1.000 oštećenih zgrada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79