I ovo je BiH: Doktori će krajem ovog mjeseca izaći na proteste?

Nakon dvije godine protesta u Sarajevu, doktori i dalje čekaju na rješavanje svog statusa. Istovremeno, BiH “se rješava” doktora koji odlaze kada su najpotrebniji, kažu predstavnici Sindikata. O problemima u zdravstvu govorio je Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Kazao je da bi bilo katastrofalno i pogubno da se BiH riješi ljekara, te da nije samo pandemija bila ključna da se vidi šta ljekari znače za zdravlje i život.

Obećanje ministra

“Bili smo sigurni da će rješenje ovog zakona koje rješava status doktora u BiH biti riješeno još prije četiri godine. Vlada Federacije bila je dužna 2017. godine da taj zakon donese, s obzirom da prema Zakonu o radu, zakon se mora donijeti u roku od šest mjeseci. Od tada do danas zakon je prošo mnoge izmjene, kreiran je tako da odgovara svima. Prošao je formu nacra i došao do druge ili treće fioke ministra Veska Drljače koji je sada isključivo odgovaran da taj zakon stavi na dnevni red Vlade Federacije”, pojasnio je Zaid.

Kazao je i da je Sindikat dobio dopis da ured premijera očekuje, te da imaju i usmeno obećanje ministra da “on jedva čeka da pošalje taj zakon”.

“Javno se pitam da li oni govore neistinu ili su u skladu sa onim što je zbilja naše politike, a to je da je neistina vrlo, vrlo česta pojava u našem društvu”, kazao je.

Kolektivni ugovor

Do kraja mjeseca, naglasio je, daju rok da se usvoji zakon.

“Bićemo spremni ponovo ići na proteste. Nismo imali vremena zbog borbe sa pandemijom. Borba sa pandemijom jeste bitnija od statusa prava doktora, ali u situaciji kada ponovo gledamo da nam odlaze ljekari, jednostvano nas uhvati strah”, kazao je Zaid.

Taj zakon će u praksi, dodao je, riješiti njihov status zauvijek.

“Taj izgovor koji sada imamo kod mladih ljekara, da je njihov status djelimično ili nikako riješen, više neće postojati. I dalje će doktori odlaziti, ali sam uvjeren u manjem broju. Dokaz tome su kolektivni ugovori, koji su rapidno zastavili odlazak ljekara”, zaključio je dr. Zaid.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79