I ovo je BiH: U pola Mostara zastave BiH, u drugoj polovini trobojke Herceg-Bosne

Uz sve podjele i specifičnosti, u Mostaru se danas slavi Dan državnosti BiH, a grad je okićen kao nijedan drugi, sa vidnim podjelama ulica.

Zastave BiH vijore se na državnim institucijama izuzev na zgradi Vlade HNK gdje je godinama vidljiva jedino kantonalna zastava. Na ulicama se vide zastave BiH u istočnom dijelu grada, a u zapadnom se vijore trobojke Herceg-Bosne.

Državne zastave istaknute su na pojedinim privatnim objektima, ugostiteljskim i trgovačkim radnjama u istočnom dijelu grada, dok na zapadnoj strani grada izloge krase božićni i novogodišnji motivi.

Podjele koje su u Mostaru bile skoro iščezle kada je riječ o proslavi Dana državnosti, ove godine su ponovno isplivale na površinu.

Tako je jučer svečano obilježavanje Dana državnosti BiH pod nazivom “Jedna si jedina, Bosna i Hercegovina” u kojem su učestvovale 22 osnovne i srednje škole iz Mostara bilo planirano u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, ali je premješteno u Narodno pozorište upravo zbog spornih obilježja.

Iako su organizatori premještanje manifestacije obrazložili kao nepostojanje tehničkih uslova, Ekonomska škola, koja je sudionik programa je na društvenim mrežama obrazložila kako je manifestacija premještena jer se u toj instituciji nije uklonila zastave Herceg-Bosne, što je organizator tražio.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti u Mostaru je danas upriličen obilazak Partizanskog groblja i mostarskih Šehitluka, gdje je položeno cvijeće i odana počast poginulim borcima uz podsjetnik na značaj Dana državnosti BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79