I to se desilo: Formirana vlast bez HDZa u ovom kantonu

U Livanjskom kantonu su HDZ 1990 i Hrvatski narodni pomak (HNP) definitivno krenuli u formiranje nove vlade bez HDZ-a BiH, nakon što je lider HNP-a Ivan Vukadin dobio legitimitet mandatara za sastavljanje nove vlade u tom kantonu zajedno sa Devedesetkom.

Dvije stranke (HNP i HDZ 1990) koje će u Livanjskom kantonu voditi glavne pregovore oko formiranja nove Vlade su potpisale odluku o raspodjeli funkcija, a kako Klix.ba doznaje dogovoreno je i to da HDZ BiH definitivno neće biti dio vlasti u tom kantonu.

Razlog tome su loši politički odnosi između ove dvije stranke sa HDZ-om, iz čijeg su jata izašli osnivači tih stranaka, odlučni da se suprotstave politici koju vodi lider Dragan Čović.

Tako je Ivan Vukadin (HNP) imenovan kandidatom za predsjednika Vlade Livanjskog kantona, dok je za predsjedavajućeg Skupštine imenovan Jozo Ćosić (HDZ 1990), a za njegove zamjenike su imenovani Dragana Damjanović (Srpsko jedinstvo) i Arif Kovačević (SDA).

Potpisanom odlukom je Vukadin kao mandatar obavezan da počne sa slaganjem Vlade, odnosno da skupi potrebnu skupštinsku većinu među 25 zastupnika koji su izabrani na oktobarskim izborima prošle godine.

U Livanjskom kantonu je kompletna raspodjela vlasti između HDZ-a 1990 i HNP-a, kao ključnih nositelja formiranja vlasti već završena, te se očekuje da će u okviru od 30 dana biti u potpunosti okončan proces formiranja vlade Livanjskog kantona.

Ove dvije političke partije imaju većinu od devet zastupnika u Klubu Hrvata i kao ključni nosioci vlast su već sve dogovorile, raspodijelile pozicije ministarstava i bitnih kantonalnih institucija te ostavile prostor i za partnere koji su im neophodni, jer ove dvije stranke s najboljim izbornim rezultatom, imaju devet od potrebnih 17 ruku između 25 zastupnika u tom kantonu.

Tako bi HNP trebao imati predsjednika Vlade, ministra nauke, prosvjete, kulture i sporta te ministra unutrašnjih poslova. Također bi im pripali Zavod za javno zdravstvo, Zavod za zdravstveno osiguranje, Uprava za ceste, Ured za zakonodavstvo, Agencija za privatizaciju, Zavod za pružanje pravne pomoći, Civilna zaštita, Direktor za proizvodnju u Direkciji ŠGD Hercegbosanskih šuma, Šumarije Tomislavgrad i Kupres te Dom zdravlja Tomislavgrad i Dom zdravlja Kupres.

Prema istom sporazumu bi HDZ 1990 trebao imati predsjednika Skupštine, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te ministarstvo finansija.

Također bi imali Upravu za inspekcijske poslove, Upravu za branitelje, Zavod za zapošljavanje, Upravu za šume te Zavod za hranu i veterinarstvo. Devedesetka bi dobila i generalnog direktora u ŠGD Hercegbosanskih šuma i direktora financija, a pripale bi im i Šumarije u Livnu, Grahovu kao i Rasadnik, te Kantonalna bolnica u Livnu i livanjski Dom zdravlja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79