Iako ministri iz RS-a ne dozvoljavaju priču o tome, Helez tvrdi: Dolaze američki helikopteri, moderniji i novi

 

Bosna i Hercegovina već neko vrijeme planira nabavku novih američkih helikoptera za Oružane snage BiH, međutim to nailazi na prepreku u Vijeću ministara.

Ministri iz RS-a ne dozvoljavaju da to dođe na dnevni red pa je ta tačka nedavno skinuta na sjednici kojoj, kako tvrdi Helez nije prisustvovao, ali ga je mijenjao Elmedin Konaković. Ipak, ministar odbrane Helez vjeruje da će nabavku ipak realizovati.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je povuklo sa sjednice prijedlog izmjena i dopuna Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera prema kojem je BiH trebala nabaviti nove američke helikoptere za otprilike 4,8 miliona KM. Umjesto toga, novac u budžetu, odvojen za ovu stavku, trebao bi biti utrošen na remont postojećih ruskih helikoptera MI8.

Razlog tome je negodovanje Zorana Tegeltije, ministra finansija iz SNSD-a, da se ova tačka nađe na dnevnom redu. Riječ je o stavci koja se planira godinama, međutim za to nije bilo volje ministara iz RS-a ni u prethodnom sazivu.

Ministar Helez je za Klix.ba kazao da on nije bio na prethodnim sjednicama Vijeća minsitara te zbog toga nije mogao obrazložiti svoje razloge za kupovinu novih helikoptera, ali je istaknuo da će Oružane snage BiH od svojih prošlogodišnjih ušteda nabaviti te helikoptere u slučaju da se državni ministri ne dogovore.

“Mi sto posto krećemo u to, dolaze američki helikopteri, moderniji i novi, koji imaju na sebi i borbene sposobnosti, a ne kao do sada što smo imali samo za gašenje požara i pomoć u nevolji. Ti helikopteri koje imamo osim što su ruski, stari su i neupotrebljivi”, navodi Helez.

Na pitanje kako će izbjeći Vijeće ministara i nabaviti nove helikoptere, objašnjava da Oružane snage BiH imaju svoj novac od prethodnih godina te da helikoptere neće nabavljati iz ovogodišnjeg budžeta.

“Mi ne tražimo dodatna sredstva, mi smo uštedili sedam miliona u OS i dat ćemo taj novac za kupovinu američkih helikoptera. Nema osobe na ovoj planeti koja bi to više voljela od mene. To ide sigurno”, rekao je.

Na kraju je istaknuo i da će još jednom na Vijeću ministara pokušati da obrazloži zašto je potrebno da se ide u nabavku američkih helikoptera, umjesto remonta starih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79