Ideja Visokog predstavnika: Vlasništvo nad državnom imovinom prebaciti na zajedničku državnu agenciju

Visoki predstavnik Christian Schmidt u intervjuu za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung, čije smo dijelove jučer objavili, govorio je i o državnoj imovini i potencijalnim riješenjima.

Na pitanje novinara FAZ-a šta će se dogoditi ukoliko on donese zakon o državnoj imovini, a Milorad Dodik kako je najavio proglasi nezavisnost, Schmidt je kazao da je čudna definicija prava koju predsjednik Republike Srpske koristi.

“Pravo je ono što meni koristi. Takav pristup neće uspjeti u Evropi. Pitanje državne imovine Bosne čeka na rješenje gotovo 30 godina, od kraja Jugoslavije. Moja odgovornost je unaprijediti tu podjelu. Pretpostavljam da Dodikova odlučnost u odbrani svakog kvadratnog metra državne imovine koji mu ne pripada također ima veze s visokim dugom koji je nagomilao u Republici Srpskoj. Radi se o pravičnoj podjeli državne imovine”, rekao je Schmidt.

Dodao je da je potrebno donijeti zakon koji bi obuhvatio cijelu državu.

Jedna mogućnost bila bi prijenos vlasništva na zajedničku agenciju, čiji bi prihodi bili pravično raspoređeni. Međutim, za to je potrebna volja za dijalogom. Svi ostali u Bosni su spremni na dijalog, samo gospodin Dodik nije”, kazao je Schmidt.

Na konstataciju novinara da neki traže da se u Brčkom rasporedi EUFOR kako bi se pripremili za eskalaciju Schmidt je kazao da je međunarodna zajednica pomno pratila situaciju u Brčkom i diskutovala o tim pitanjima.

“U ovom trenutku ne vidim da se trebamo pripremati za vojnu operaciju”, rekao je Schmidt.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79