Ima drugih obaveza, nema vremena: Schmidt neće doći na sjednicu Predstavničkog doma FBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH nastavljena je razmatranjem Informacije o aktivnostima OHR-a vezanim za izmjene Ustava FBiH i nametanju Izbornog zakona.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović obavijestio je poslanike da je dobio odgovor iz OHR-a nakon što je uputio pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem traži da se na sjednici obrati poslanicima i obrazloži sve informacije i koje su njegovo namjere u vezi aktuelnih aktivnosti koje se najavljuju.

“Zvali su iz kabineta gospodina Schmidta. Oni su dobili poziv, uredno ga zaprimili. Uvažavajući značaj parlamenta, gospodin Schmidt je itekako svjestan značaja parlamenta u jednoj državi, i sam je bio parlamentarac, ali zbog zbog okolnosti vezanih za ovaj slučaj i drugih obaveza koje je imao on neće moći doći sutra na sjednicu Parlamentu uterminu u kojem je pozvan. Dakle ne može doći sutra. Izrazio je spremnost za saradnju u nekoj drugoj prilici. To je jedan diplomatski odgovor koji smo dobili. Naravno iz OHR-a prate razvoj situacije i ono što mi radimo. Dobili smo jedan pristojan i diplomatski odgovor”, rekao je Zaimović.

Poslanici su predložili informaciju i deklaracije sličnog sadržaja kojim se odlučno protive mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje bi visoki predstavnik mogao nametnuti u narednom periodu.

Naime, visoki predstavnik najavio je nametanje odluke kojom bi izmjenio Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH.Ustav FBiH želi izmijeniti u dijelu uvođenja cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79