Ima li Dodik opremu da prisluškuje strane diplomate?

Posljednja izjava Milorada Dodika o prisluškivanju američkog ambasadora otvorila je brojna pitanja i pretpostavke da su na sceni paraobavještajne aktivnosti.

Da li postoje paralelne institucije koje su van kontrole državnih institucija?

Javni nastupi Milorada Dodika odavno su prestali biti tema ozbiljnijih političkih analiza, ali jesu potencijalni predmeti za istragu, prenosi Federalna.ba.

“Samo kliknemo, i mi znamo šta on radi, mi smo država”, rekao je Dodik na predizbornom skupu u Brčkom.

Opasne izjave

Za razliku od ranije kada je, u najmanju ruku, opasne izjave pravdao političkim zezanjem, performansom i zabavnom igrom, sada je pod patronat paraobavještajnog djelovanja stavio Sjedinjene Američke Države, odnosno njihovog ambasadora u našoj zemlji.

Reakcija nije izostala, pa su ovaj Dodikov potez nazvali bahaćenjem, čije posljedice se mogu odraziti na samu budućnost entiteta. U prvim reakcijama izostala je ona koja se najviše očekivala – Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Sada obavještavaju, ova institucija vrši provjere.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i partnerske institucije i agencije za provedbu zakona, svakako prate javne objave i medijske istupe, koji bi mogli imati ili sadržavati elemente krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Na temelju informacija koje su se pojavile, inicirano je vršenje potrebnih provjera, kako bi se utvrdile sve okolnosti, te će biti ostvarena saradnja sa svim relevantnim institucijama”, navode iz Tužilaštva BiH.

O konkretnom slučaju Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine nema operativne nadležnosti. Ministar sigurnosti smatra da je riječ o predizbornim i manipulativnim izjavama te da će autor brzo osjetiti posljedice prozivanja Amerike.

I zakon o tom pitanju je jasan: može se prisluškivati samo i isključivo na osnovu naloga nadležnog suda, a na prijedlog nadležnog tužitelja.

Sve u suprotnom je nelegalno, ali ne i nemoguće, jer takva oprema postoji u RS-u.

Postoji sistem

“Postoji jedan sistem za prisluškivanje koji se nalazi pod paravanom cyber akademije i radi se o aparatu koji se zove ELTA sistem LTD, a zapravo je aparat za prisluškivanje identičan onome koji se koristio od strane ruskih obavještajaca na području Sjeverne Makedonije 2019. godine i svega onoga što se odvijalo u Sobranju”, objašnjava Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije.

MUP RS-a jeste zvanični policijski organ i može posjedovati opremu za prisluškivanje. Međutim, koristi se isključivo pod nalogom nadležnih institucija.

S druge strane, struka ne sumnja da su oni koji su prisluškivani ili znali za to ili su takve aktivnosti spriječili.

“Prije nekoliko dana američki ambasador je jasno ukazao da oni znaju sistem finansiranja kojim na jedan prikriveni i latentan način Ruska Federacija utječe na izbore.

Upravo su to neke od kontraobavještajnih aktivnosti koje su oni poduzeli, pa i u smislu zaštite onih razgovora koji imaju određeni stepen tajne i povjerljivosti, koji američki, ali i drugi ambasadori održavaju”, navodi Dizdarević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79