Imaju li djeca obavezu brinuti se o roditeljima? Što zakon kaže

U mnogim zemljama, pa tako i u Bosni i Hercegovini, postoji zakonska odredba koja propisuje određene dužnosti djece prema svojim roditeljima kada oni postanu nemoćni ili bolesni.

Prema članu 128. Porodičnog zakona BiH, dijete je dužno poštovati roditelje i ostale članove porodice te im pomoći kada je to potrebno. Međutim, detaljnije pojašnjenje o tome što se podrazumijeva pod “pomaganjem roditeljima” nije navedeno u ovom zakonu.

Prema Porodičnom zakonu Srbije, djeca su dužna pomagati roditeljima u skladu sa svojim godinama i zrelošću. Također, djeca koja zarađuju novac ili imaju prihode od imovine dužna su djelomično podmirivati potrebe svog izdržavanja, uključujući i izdržavanje roditelja.

U Crnoj Gori, Porodični zakonom propisano je da je dijete dužno pomagati roditeljima u skladu sa svojim godinama i zrelošću. Također, djeca koja imaju prihode od imovine dužna su djelomično podmirivati potrebe svog izdržavanja, uključujući i izdržavanje roditelja.

U Hrvatskoj, Porodičnom zakonom propisano je da je dijete dužno poštovati svoje roditelje, pomagati im u obavljanju poslova u porodičnoj zajednici te biti obazrivo prema članovima porodici, sve u skladu sa svojom dobi i zrelošću.

Iako zakoni propisuju određene obveze djece prema roditeljima, važno je istaknuti da se ovi propisi primjenjuju u skladu s konkretnim okolnostima svakog slučaja te da je moralna obaveza brige o starijim roditeljima nerijetko jača od same pravne obveze.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79