Imali su 5, 12 i 15 godina, a njihove smrti su za mesec dana RASPLAKALE SRBIJU!

Jedan nesmotren pokret, kratak pogled u stranu – i celi nečiji svetovi tragično se menjaju iz korena. Na žalost neutešnih porodica koje ostaju bez svog najmilijeg člana, baš ovakvi momenti uzroci su brojnih smrtnih slučajeva koji su zadesili decu širom Srbije.

Samo u proteklih mesec dana reka je odnela tri mlada života. Za petnaestogodišnjim Milutinom Durlićem tragalo se deset dana, da bi tok Peka u selu Leskovo kod Majdanpeka posekao sve nade oca Bogomira da će svog sina naći živog i zdravog.

Nesrećno nastradali Milutin Foto: RAS Srbija
Nesrećno nastradali Milutin

Četvrtka, 22. marta, telo dečaka koji je od svoje druge godine bolovao od teškog oblika epilepsije pronađeno je u ovoj reci. Dečkić nije umeo razgovetno da govori, a često se dešavalo da ode od kuće i da ga roditelji traže po selu. Bogomir je tako i ovog puta krenuo u potragu, a sinovljevi tragovi odveli su ga do rečnog korita iz kojeg se mališan, pod naletom nabujale reke koja je pretila da se izlije, nikad nije izvukao.

Slična sudbina zadesila je dvojicu dečaka iz Sirijarinske banje i Arilja, koji su ovaj svet napustili sa samo pet godina.

F. B. je u lokalnu banjsku reku upao iznenada, igrajući se juče sa drugarima u kasnim popodnevnim satima, a reka ga je lako vodila kilometrima daleko, da bi ga pronašli tek u zaseoku Popovići.

Potraga za dečakom Foto: M. I. / RAS Srbija
Potraga za dečakom

Hitnom intervencijom dete je prebačeno u bolnicu, gde su lekari čitav sat pokušavali da povrate nejako telo koje je dva sata bilo pod vodom. Nažalost, nisu uspeli.

Njegov vršnjak Boško K. iz Arilja u Rzavu se pre manje od mesec dana utopio naočigled rođenog brata i ujaka Vladimira koji je s dečacima bio u obližnjem parkiću, nadomak visećeg mosta.

Pokojni Boško i njegov brat Viktor Karišik Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva
Pokojni Boško i njegov brat Viktor Karišik

Petogodišnji dečak približio se reci gde je uspeo da se oklizne i padne, nakon čega je alarmirana vatrogasno-spasilačka ekipa koja je čamcima krenula niz Rzav.

Mesto gde je dečak upao u reku Foto: V. Lojanica / RAS Srbija
Mesto gde je dečak upao u reku

Meštani su govorili da su najjeziviji trenuci nesreće bili oni dok je dečak dozivao brata, a ljudima govorio kakvu je Boško imao kapu, nadajući se da će taj detalj pomoći u potrazi.

Beživotno telo deteta pronađeno je dva kilometra dalje, u toku Moravice.

Nova tragedija juče je pogodila leskovčku porodicu koja je izgubila dvanaestogodišnjeg Darka B., dečaka koji je stradao kada mu je mermerna nadgrobna ploča bukvalno smrskala glavu na Špitaljskom groblju. Lekar koji je pokušao da ga spase tvrdi da je takvu povredu prvi put video u svom životu.

Špitaljsko groblje Foto: M. Ivanović / RAS Srbija
Špitaljsko groblje

“Dečak je u Urgentni centar stigao bez znakova života, a dežurni lekar mi je saopštio da je imao povrede na glavi do neprepoznatljivosti. Glava mu je bila potpuno smrskana, jeziva slika koja je uznemirila i medicinsko osoblje” dodao je za naš list direktor bolnice u koju je dečak prevezen, Nebojša Dimitrijević.

Kako se kasnije ispostavilo, mali Darko se sa svojim bratom blizancem i nekoliko dečaka kroz groblje vraćao sa fudbalskog terena, a da stvar bude gora, prema rečima radnika na groblju deca se na tom mestu svakodnevno igraju i jure.

Prošla godina takođe je zabeležila više ovakvih nesreća. Možda i najpotresnija bila je ona koja se oktobra 2017. zbila nadomak Knića.

Branislav Sofranić (3) stradao je udavivši se u buretu koje je imalo tek malo vode unutra, a i ovom epilogu prethodila je dečja igra. Mališan je, zabavljajući se, u jednom momentu završio u pomenutom buretu u kojem je bilo oko pet centimetara vode, a u tom trenutku kraj njega je bila šestogodišnja sestra Dunja.

Branislav Sofranić Foto: N. Raus / RAS Srbija
Branislav Sofranić

Kako su tada kazali majka Silvija Klajić i očuh Saša Nedović, Branislav se celog dana igrao u dvorištu, a nesreća se dogodila u bukvalno četiri minuta.

“Video sam po stomaku da se nagutao vode, da su usne blede, a kad je otvorio usta, jezik je bio plav. Pokušao sam da ga reanimiram, dam mu veštačko disanje, a onda je posle stigla Hitna pomoć. Više od pola sata su se trudili da ga vrate u život, ali nisu uspeli. Na kraju sam svojoj supruzi, koja je u šestom mesecu trudnoće, ja morao da kažem da je Branislav preminuo” objasnio je Saša.

Samo godinu dana stariji Ognjen (4) iz beogradskog naselja Borča život je iste godine izgubio kada se tokom strašnog olujnog vetra na njega obrušilo drvo.

S teškim povredama dečak je hospitalizovan, a posle nekoliko dana lekari su primetili da mu je puls skočio što je bio dobar znak i nada članovima porodice. Lažna nada, ispostaviće se kasnije. Ognjen je ubrzo podlegao povredama, ostaviviši u suzama majku Sabinu, brata Igora(13) i sestru Sabinu(15).

Jedan od onih koji su rasplakali Srbiju svakako je i slučaj sina slavnog odbojkaša Markosa Milinkovića, trinaestogodišnjeg Luke, koji se utopio tokom letovanja na Braču. Ono što je trebalo da se pretvori u lepo sećanje na porodični odmor pretočilo se u najgori košmar.

Markos Milinković sa decom Foto: Facebook
Markos Milinković sa decom

Kobnog dana Luka je sa vršnjacima otišao napolje, rekavši majci da će igrati košarku na obližnjem terenu.

Međutim, sat vremena potom, jedan Slovenac došao je na plažu da vrati pedalinu i od čoveka od kog se plovilo iznajmljuje, tražio masku jer mu se učinilo da je video nečije telo. Nažalost, ispostavilo se da je čovek bio u pravu, pa je na oko sedam metara dubine pronađeno telo ovog dečaka. Nakon duge borbe lekara za njegov život mali Luka izgubio je bitku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments